fredag 28 juni 2013

Sommarrepris

onsdagen den 6:e juli 2011

Slice of summer


På sommaren bakar vi. Jämt. Till oss själva, till andra, till försäljning. Cupcakes, bröd, bullar, tårtor, muffins, kakor, maränger.....you name it, we bake it.



Tjejernas favorit förra sommaren var Tortano, den perfekta allt-i-ett brödet. Leilas kokbok "one more slice" stod för grundreceptet.


 Sedan var/är det bara att använda fantasi och kylskåpsinnehåll. Fritt och exprimenterande. Gott alltid!

Brödet:

15 gram jäst, färsk helst
3 deciliter fingervarmt vatten
2 matskedar olivolja
1 matsked god honung. Hos oss använder vi grekisk...såklart ;)
1,5 matsked flingsalt

Smula jäst. Lös upp med vatten. Blanda i håning, olja, salt.

2,5 deciliter durumvete
4 deciliter vetemjöl special

Blanda i mjölsorterna. Degen skall vara elastisk. Jäs till dubbel storlek.
Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 centimeter tjock och fyll med något gott. 

Leila tipsar t.ex med basilika, mozzarella och prosciutto. Mums.

Pensla kanten med vatten och rulla ihop degen med fyllningen i. forma till en fin krans. Värm ugnen till 250 grader. Jäs i 30 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda i 35 minuter. Låt svalna. Ät och njut med en sallad till. Sommarlunch. Pic-nic-lunch. Du väljer. 

torsdag 27 juni 2013

Sommarrepris

torsdagen den 21:e juli 2011

Samma bukett

 Gillar att flytta saker. Det görs nog dagligen. De som iakttagit mig (i smyg) har berättat  hur jag fixar, flyttar lite hit och lite dit. Går en bit ifrån, granskar, går tillbaka och flyttar till vänster, höger eller tillbaka, ...eller tar bort. Har hört att jag håller på länge. För mig försvinner tiden. Är nog här och nu när jag" håller på". En sorts pyssel-terapi. 

Var sak har liksom sin plats. Olika dagar.

Samma bukett på olika ställen. Olika dagar.


Jag är faktiskt inte pedant, vill bara att det skall vara perfekt...det rör sig om millimeter. För att få känslan av naturligt slarvigt. Vårt hem är precis just så "naturligt slarvigt" med några änglatofflor i hörnen.

Foto: S. Westien

onsdag 26 juni 2013

Sommarrepris

isdagen den 26:e juli 2011

Schysst grönt


Har en sådan fantastisk tur. På sommaren kan jag vara sakletare i flera hus. Några som tillhör mig på ett eller annat sätt där har jag väl i stort sätt koll, på vad som finns i lådor och skåp. Men ibland glömmer man ju. Sedan har jag möjlighet att hitta övergivna oanvända skatter i hus som inte är mina. Pappas sommarhus och i svärmors sommarhus. Olika kuster. Olika på alla sätt. Det de har gemensamt är att de är små guldgruvor för mig som tycker om att göra fint till fest och vardag. Inget år är det andra likt även om platsen är densamma.


Schysst skönt, grönt, retrochict på västkusten 2009.

Foto: S. Westien

tisdag 25 juni 2013

Persilja


Jag älskar persilja.


Supernyttigt. Supergott. Superenkelt.


När jag var liten klippte min mamma fullt med persilja från trädgårdslandet på ett fat.  Vi doppade våra hårda mackor med smör i det doftande, järnrika och gröna klippet. Mums. Går också bra med gräslök eller blanda båda kryddorna.


Nu gör jag detsamma för mina flickor precis som min som min mamma gjorde för sina kids-som min mormor och farmor gjorde för sina ungar. Min gammelfarmor/mormor gjorde säkert detsamma och deras osv.  Persiljehistoria med familjerötter. Goda, långa & härliga sommartraditioner.


Jag har förstås utvecklat vår persiljetradition med att använda dem som hälsosam bukettsfyllnad. Får se om mina kids för den vidare. 


måndag 24 juni 2013

Re-cyber Monday


lördagen den 2:e april 2011


Som i en dröm

Frida Kahlo

En surrealist sades det. Enligt Frida var det sig själv och sitt eget liv somporträtterades

-" Jag är en person som hittar på historier och flyr från verkligheten. "
säger Lovisa Burfitt i en artikel i SvD.



Frida Kahlo en inspirationskälla för oss alla med en konstnärlig ådra.

foto från SvD kultur med Iphone, själsligt.

Lovisa Burfitt: -" Jag vill inte veta vilka trender som gäller. Jag vill skapa själv." 

Precis så! Skapa och våga!

I det undermedvetna finns kraften till kreativitet. André Breton förespråkade "free-floating" i skrivandet för att åstadkomma spontana och oväntade uttryck.(ur A history of western art L. Schneider Adams)


Narcisser, piontulpaner och rosor. Chockrosa och gult. Free-floating.

Mjuka och hårda stjälkar i samma bukett. Kallt eller varmt vatten...hmm
Välj kallt och njut av det oväntade.

söndag 23 juni 2013

Flashback Sunday



En av min farfars favoritblommor var ringblomma. Den andra var Lysimachia (strandlysning). Den är helt förvildad hos oss på Väddö. I år har jag sått en massa ringblommor. De är tacksamma och lättodlade. Fina att dekorera med. Både i vas och på fat. Den är ju ätbar. Smakar inte mycket men är superfin. Färgerna är så ljuvligt somriga. Det bästa är när vi kan använda våra blommorna till olika saker.   

Flashback Sunday tar nu sommaruppehåll. Så här har midsoomarveckan sett ut i Sannas Värld:

Måndag: Re-cyber Monday
Tisdag: Flowering comfort zone
Onsdag: Blomstrande tidshjul
Torsdag: Krydda buketten
Fredag: Det ligger i luften
Lördag: Sommarlov
Söndag: Flashback Sunday


Ha en skön söndag. 


lördag 22 juni 2013

Sommarlov


Så var sommaren här. Det kommer bli ganska sommartyst här på min blomsterplats i cyberrymden. Nu skall Sannas Värld leva ett blommigt barfota sommarliv. Så ofta jag kan. Det blir lite blandat för min del. Olika sommarparadis växlat med blomsterjobb och dessutom ha koll på renoveringen av mushusets fasad och fönsterbyte. Mina stora flickor jobbar så gott som hela sommaren och liten skall på språkresa och till kompisar runt om i Sverige. Vi får försöka ta tillvara på tiden när hela familjen är tillsammans. 


Ett och annat blommande inlägg kanske blir det om lusten och andan faller på. Några sommarrepriser funkar alltid. Sannas Värld gillar Re-cyber. 



 Men nu skall jag njuta av min familj, sommaren, kärleken, morgondopp och blomstrande sommarlov.


Bara det blir varmare i Ålandshav. Första morgondoppet i år var uppfriskande kan jag berätta. 11 grader. 


Mina kära blomstervänner. Ha en helt underbar sommar och ta hand om varandra.

Blomsterkramar Sanna


fredag 21 juni 2013

Det ligger i luften



 Ljuva midsommarafton. I natt kan allting hända. Det ligger i luften.


Önskar Er alla en blomstrande magisk afton. 

torsdag 20 juni 2013

Krydda buketten


Älskade färska kryddor.



Persilja är en perfekt fyllig smakrik fyllnad i vasen. 





Vår persilja förra sommaren räckte både till vaser och matlagning. Den växte tacksamt. Nästan som ogräs.



Det som är himla trevligt med att använda dina färska kryddor i vas är att de kan användas som extra krydda till maten. Lägg fram en liten kryddsax eller två.



 Det går jättebra att plocka blommor i dina krukor. Krukväxten är toppen. Frossa i dina pelargoner nu. Både till dukning och annan allmän utsmyckning i slott och koja. Pelargonen står väldig bra som snitt. De kan stå i nära två veckor om du snittar om och byter vatten dagligen.



Ni som har följt mig under mina bloggår vet att jag gillar att plocka blommor. Vilda, tama och fångade.



Lavendel doftar Provence. Jag tokgillar lavendel. Lavendeln kryddar alltid min sommartillvaro. Ute som inne. Men i år vet jag inte. Mina "purple darlings" har tagit  denna långa, kalla & snöiga vinter hårt. Flera har dött både på landet och här hemma. Ledsamt. Har pratat med flera som har det som jag. Jag klippte ner våra för någon månad sedan- ordentligt- gödslade (även om lavendel kan vara utan). Det börjar spira i vissa plantor men många känns som det begett sig till blomsterhimlen. På Väddö blir det att plantera nya. Vid havet har det varit ännu tuffare. Så i år blir det inget lavendelsocker känns det som. 



Citronmeliss är en toppen krydda till drinkar, efterrätter och fräscha yougurtsåser. Plus helt underbart till trädgårdens alchemilla (daggkåpa).



Krydda buketten. Här finns ett enkelt recept.



Jag älskar den här tiden när det finns sådana blommiga möjligheter i trädgård och natur. Summer Loving. På vårt bord i mushuset -för stunden- har trädgårdens oregano fått sällskap av bergsklint och hortensia från blomsterbutiken. 




Jag köpte en kvist hos Gullvillan som ligger i mina hoods innan jag åkte till London. Inne på 3:e veckan. Jag vårdar den, nytt vatten & nytt snitt. Inte varje dag längre men när jag kommer ihåg.  Den är fortfarande helt fantastisk. Helt makalös sort. 




Rosmarin är en av mina absoluta favoritkryddor. Vi använder det ständigt i matlagning. Här hittar du ett av sommarens måsten. Vi har för det mesta en kruka i köket - året om. Nu planterar jag stora frodiga rosmarin ute i kruka och blandar med andra blommor. Fint och härligt användbart. 



Några kvistar rosmarin förhöjer känsla och doft till de små enkla buketterna.



Imorgon är det midsommarafton. Det skall tydligen regna. Typiskt. Men passa på att värma kropp och själ med varma kryddor i alla sorters flaskor.  



"If we could see the miracle of a single flower clearly, our whole life would change.”





onsdag 19 juni 2013

Blommande tidshjul



Med Andy Sturgeon, trädgårdsdesigner, som inspirationskälla skapade Di Marvell ett blommande tidshjul.


Isär plockade fickur symbol för tid.


Årtal- ingraverade i kopparringar- med stor betydelse för Chelsea Flower Shows 100-åriga historia. 


"going back to the past and looking into the future"


En rullande blommande tidshistoria.


Kolla in detaljerna!



Mina sekunder blev till minuter som kunde blivit timmar.


Känsla av steampunk.


Di Marwell fick en silvermedalj för sin känsla för The Shows tidevarv.


Jag älskade mitt ögonblick med Di Mawells Never Ending Circle-tolkning.


Mina visare tickar alltid för blomstereran. Dåtid som nutid.