fredag 7 oktober 2011

SuperenkeltHär kommer ett fredagsrecept på en superenkel gryta. Så enkel att alla kan. Barn som vuxen. Grytan är perfekt om man är många. Den har smak & doft av medelhav. Citron,rosmarin och oliver.


Portugalgrytan kom till för massa år sedan när vi befann oss i.... just det,  Portugal.  Vi hade hyrt ett mysigt och mycket personligt hus några sköna sommarveckor. Jag hittade ett litet nertecknat recept bland ägarens receptsamling. Vi fixade till det en aning. Portugalgrytan går att variera som man tycker.  Det kan bli till vilken gryta som helst. Numer är det mer eller mindre en Väddögryta. Där är vi alltid många som sitter runt bordet.


Så fort vi öppnade dörrarna doftade det rosmarin.


Hela dalen var full med vilt växande rosmarin. Mellan olivträden och havet i horisonten. Det blev nog rosmarin till det mesta.Casa do Marinheiro skulle vi absolut kunna tänka oss hyra igen. Huset var perfekt. För äldre och yngre. Stort vilket var en väldans tur när vi fick en massa överraskande besök. Bil är nödvändigt. Det ligger en bit upp i bergen med en helt makalös utsikt. Portugal och Algarvekusten är helt fantastiskt.


Recept på Portugalgryta (4-5 pers)

4 kycklingfiléer
2-3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt och svartpeppar
smör
Saft av en citron
1/2 buljongtärning grönsaks- el.hönsbuljong
Matlagningsgrädde eller vanlig vispgrädde
Färsk rosmarin
svarta oliver
rivet citronskal
Massor av grovt hackad persilja

Fräs kycklingbitar i smör. Koka ihop såsen. Grädde, citronsaft, buljong, vitlök, rosmarin, salt, peppar. Vi gör alltid extra mycket av grytbasen. Brukar ta 5 dl grädde. Eller späd med mjölk. Det är så himla gott att doppa bröd i såsen. När såsen kokat upp i med kyckling. Låt koka en stund. Precis innan servering i med oliver och citronskal. Värm. Servera med den hackade persiljan över grytan. Färdigt. Superenkelt. Voilá.
Har vi inte citron tar vi lime. Det är också jättegott. Har man gäster som inte äter kött tar vi quorn. Det funkar det med. Lätt att göra vid sidan om. Som sagt finns bara möjligheter med den här grytan.

Det som är så himla bra att du kan göra hur mycket som helst. Om du har tid och middagen är planerad. Baka eget bröd. Om det är en spontanmiddag låt gästerna köpa med sig grekiskt lantbröd från närmaste mataffär. Servera med sallad, bröd och gott vin. Funkar med vitt, rött och till sommarens fest rosé.

Smaklig måltid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar