2011-07-08
Så blev den till...
....min dröm
om "cake-landscaping".
Den föddes när jag var dryga 20 och bodde i L.A.
Inte en fest, inte ett kalas, inte en tillställing utan en magnifik skulpterad
tårta. Jag slogs med häpnad varje gång. Frosting var grejen. Söt och sliskigt
men fantastiskt "enkel" att arbeta med. Sugarpaste. Ytterligare ett material som
fanns i vanliga affären. Det var himmelriket alla dessa bakgrejor i
vanliga mataffärerna. Allt fanns. I alla färger. Väl hemma igen fanns inte
utbudet och jag exprimenterade med svenska material. Grädde, mandelmassa,
marsipan och hushållsfärg i färgerna rött, grönt och gult. Det enda som fanns,
på slutet av 80-talet.
Det blev några tårtalster till nära och kära vid
födelsedagar. Sedan rann det ut i sanden och återupptogs när första barnkalaset
skulle anordnas. Följde den tårtskaparstigen en tid. Oj, vad det bakades och
skapades. Färger, specialverktyg och material beställdes från USA. Jobbade i
marispan eller mandelmassa när mönster och figurer skulle skapas. Frosting och
sugarpaste gick inte hem här då. Alldeles för sött. Det som gick hem var att
tårtorna var inte bara fina, de var goda också enligt kundkretsen. Fluffiga och
lätta. Hemligheten var fyllningarna. Använde fromage (på påse, spar tid) och
olika bär och frukter. Grädde användes sparsamt, mest som "klister" till
marsipandekoren. Jag lade ner min
tårtverksamhet när den gick ut över helgerna. Barbie, Stålmannen, ninja-turtles,
dinosaurier, Batman, den lilla sjöjungfrun och de andra fick ge vika för en
blomsterkarriär. Älskar fortfarande att baka, designa tårtor och bakverk. Det
blir till mina nära och kära. De vill överraskas.
Födelsedagsbarnet hade önskningar om flera, flera lager. Barnsligt gott skulle det vara på 18 årsdagen.
Färska jordgubbar, flädersaft, grädde, vaniljkräm.
Retroblommor i färgad marsipan.
Hushållsfärger finns på Panduro.
De har ett hyfsat sortiment när det gäller färger. Retroformen köptes också där.
Det går förstås lika bra att skära ut själv. Efter en mall eller på fri hand.
Men jag ville ju spara lite tid.
Now a days, blir det mycket lek med
band och enkla former. Det är så himlans fint att använda band. Jag gillar band.
Olika band. Köper band där jag hittar. Loppis, garnaffärer, hemslöjdsaffärer,
blomsteraffärer och proffsbutiker.
Fina band går att använda till allt! Knyt, knyt, knyt.
Tips: För att få en lättarbetad och
formbar mandelmassa: Knåda mandelmassa med glykos (köps på apoteket) och
florsocker till en deg som inte kladdar. Har inga mått utan går på känsla. Kan
du inte kavla mandelmassan-görs bäst mellan två stora bitar gladpack- utan att
det kladdar, ta mer florsocker. Marsipan som färgas kan också bli kladdig.
Blanda i florsocker tills den slutar kladda. Enkelt.
En röd tråd gillas till fest. Tårta och
dukning matchar. Såklart.
Dukning med 70-tals inspiration.
Blommor. Lite gammalt, lite nytt. Retro-chict.
En mycket lyckad
18-årsfest. Presenter öppnades. Det sjöngs födelsedagssånger på flera språk.
Tårtan åts upp. Vår långväga gäst gav bästa komplimangen. Aussien som "loves
princesstarta" Hon hade sagt till min bror..." Then we will have one
of Sannas cakes..." Hon minns till och med fyllningarna från tårtor förra
året. Vilken tur att de kommer till Sverige på sommaren när vi är i
baktagen.
Iphonefoto: S.
Westien
Det är kul att baka, jag gör det gärna, men det ska ju ätas upp också och där är väl vårt största problem... Och då försvinner motiveringen. Tyvärr.
SvaraRaderaMen jättefin tårta som du har gjort!!! Om du inte redan känner till kakburken.se eller tartkonst.se så bör du titta där. Har massor av kul saker!!!
Hej Nilla,
RaderaTusen tack för fina tips. Tårtdrömmande är stimulerande det med. :)
Jag gillar skapande med tårtor och bakverk. Det får bli till speciella tillfällen när man är suen på att äta sötsaker. :)
Tack för att du kikar förbi. Välkommen igen.
Ha en riktigt fin helg. Idag blir det tårtbak för mig.Jipiee. Minstingen fyller 16. :)