lördag 12 maj 2012

En bit sommarbröd

2011-07-06

Slice of summer




På sommaren bakar vi. Jämt. Till oss själva, till andra, till försäljning. Cupcakes, bröd, bullar, tårtor, muffins, kakor, maränger.....you name it, we bake it.



Tjejernas favorit förra sommaren var Tortano, den perfekta allt-i-ett brödet. Leilas kokbok "one more slice" stod för grundreceptet.


Sedan var/är det bara att använda fantasi och kylskåpsinnehåll. Fritt och exprimenterande. Gott alltid!

Brödet:

15 gram jäst, färsk helst
3 deciliter fingervarmt vatten
2 matskedar olivolja
1 matsked god honung. Hos oss använder vi grekisk...såklart ;)
1,5 matsked flingsalt

Smula jäst. Lös upp med vatten. Blanda i håning, olja, salt.

2,5 deciliter durumvete
4 deciliter vetemjöl special

Blanda i mjölsorterna. Degen skall vara elastisk. Jäs till dubbel storlek.
Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 centimeter tjock och fyll med något gott.

Leila tipsar t.ex med basilika, mozzarella och prosciutto. Mums.

Pensla kanten med vatten och rulla ihop degen med fyllningen i. forma till en fin krans. Värm ugnen till 250 grader. Jäs i 30 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda i 35 minuter. Låt svalna. Ät och njut med en sallad till. Sommarlunch. Pic-nic-lunch. Du väljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar