fredag 15 mars 2013

På ett fat


Olika fat. Gamla. Nya. Trasiga. Hela. Moderna. Omoderna. Stengods. Keramik. Zink. Koppar. Silver. Glas.


Jag har skåpen fulla. Källaren också. I vardagshus och sommarhus. Gamla kopparkärl hade jag stoppat undan i källaren i sommarhuset. Superfint ärvegods som har legat ett tag under huset. Skönt ärgad koppar har förgyllt vår tillvaro på olika sätt sedan jag jag grävde fram denna skatt för några somrar sedan, när det var dags att rensa bergutrymmet. Jag föredrar oputsad koppar. Tycker det är fint när den nästan är svart med gröna stänk. Nu kommer koppar tillbaka. Jag skickar mina kunder till Myrorna för att fynda fina formar medan de fortfarande är rätt billiga. Men jag har märkt, den senaste tiden, att priserna är påväg uppåt. Koppartrend.Tycker det är ett enkelt sätt att få en effekt med fyllda fat. Här har jag fyllt min gamla kopparform med gamla medicinflaskor som jag fyndat nyligen. Jag blev blixtförälskad för att de hade en historia från min mammas barndomsstad, Örnsköldsvik. Med en nedsnittad kruka kungängslilja förenande jag vår historia. Ett berörande blickfång.


Pärlhyacinter är en underbar lökväxt såhär års. Billiga, hållbara och tåliga. och perenna. Personligen gillar jag när de blir superlånga och gängliga. En vacker vårlig annorlunda gå-borts-bukett på fat blir det med hela hyacintlöken. Spola av vattnet från lökarna och bind ihop med vackert snöre. Lökväxter behöver mycket lite vatten. Duscha lite bara, så klarar de sig fint. Dessa spirande pärlhyacinter fick klippt persikokvist som sällskap på ett blomfat i zink. Lite Tage Andersen-känsla. 


Tänk vad fint att duka dina kommande vårbord till vardag och fest med vårlig enkelhet. Till påsk kan du ju bara komplettera med fina naturtrogna ägg och fjädrar. Påsk-chict.


Slitet. Rufft. Sött. Skirt. Industrikänsla funkar också till årets påsk på fat.


Recycle på ett fat är en trevlig gåva. Vid gå-borts-tillfällen är det bra att jag älskar fat historia och patina och har källaren full. Slitna fat/brickor/tallrikar passar perfekt med konservburkar, underbart snitt, lökväxter och annan väldoft.


Jag vill alltid ha något i handen när jag går bort. Oavsett om det "bara" är en enkel bjudning.Alla årstider passar på ett fat.Vårkänslor i grupp på ett vackert pastellrosa kermakikfat med spetsmönster. Serveringsfatet som jag älskar.
Några värmeljus rätt upp och ner förhöjer vårromantiken på fat.
Jag eldar ljus året om. Spelar ingen roll att det är ljust ute. Tycker om den levande lågan. 


En Bauersaga för stora och små är busenkelt att ordna på fat. Med hjälp av skog och natur. Mossa, flugsvamp, terrakotta och några grankvistar. Mitt underbara troll hittade jag på Myrorna för några år sedan. Jag blir aldrig för stor/gammal för en saga.


Nu när jag tänker efter är det just det jag gör med mitt blomsterskapande. Jag försöker berätta en historia, en saga. Förmedla en känsla. Sätta igång fantasin. Locka fantasin. 


Ibland hjälper jag tankar och drömmar på traven med ord på fat.


I löv höstligt vackert på fat.
Säsongerna blir så påtagliga serverade på ett vackert fat.

Vem kan motstå en söt sommarkaka på en helt vanlig vardagstallrik när den är dekorerad med sommarens blomster.Dekorera sommarens ljus med söta blommor och ställ på favorit fatet.


Stort som smått. Fat i alla storlekar och former är välkomna.Nu är der förstås väldigt, väldigt, långt till nästa jul. Men säg är inte julen också superfin i kopparform!?


På ett fat. Saker ihop. I grupp. Ett gäng. Olika. Samma. Gammalt. Nytt. Lekfullt. Enkelt. Ett team på fat är underbart tycker jag. Prova vet-ja. Finns inga regler. Lek och ha kul.

Enjoy. Happy Friday.5 kommentarer:

 1. Hi hi skönt att det finns fler fat-galningar där ute än mig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :)) Underbart med likasinnade! Dubbelglädje liksom.

   Ha det härligt.

   Radera
 2. A really fat inspiration.
  Gillas fett.
  BlomsterkraMar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta!

   Du ljuvliga ord-å blomstermakare! :)

   Du fat-tar ju grejen :)

   Ha det gott i Holmsund och keep that fat inspiration ;)

   Varma blommande omfamningar

   Radera
 3. BlueHost is ultimately one of the best hosting company with plans for all of your hosting requirements.

  SvaraRadera