måndag 3 mars 2014

Recyber Monday

torsdagen den 20:e juni 2013

Krydda buketten


Älskade färska kryddor.Persilja är en perfekt fyllig smakrik fyllnad i vasen. 

Vår persilja förra sommaren räckte både till vaser och matlagning. Den växte tacksamt. Nästan som ogräs.Det som är himla trevligt med att använda dina färska kryddor i vas är att de kan användas som extra krydda till maten. Lägg fram en liten kryddsax eller två. Det går jättebra att plocka blommor i dina krukor. Krukväxten är toppen. Frossa i dina pelargoner nu. Både till dukning och annan allmän utsmyckning i slott och koja. Pelargonen står väldig bra som snitt. De kan stå i nära två veckor om du snittar om och byter vatten dagligen.Ni som har följt mig under mina bloggår vet att jag gillar att plocka blommor. Vilda, tama och fångade. Lavendel doftar Provence. Jag tokgillar lavendel. Lavendeln kryddar alltid min sommartillvaro. Ute som inne. Men i år vet jag inte. Mina "purple darlings" har tagit  denna långa, kalla & snöiga vinter hårt. Flera har dött både på landet och här hemma. Ledsamt. Har pratat med flera som har det som jag. Jag klippte ner våra för någon månad sedan- ordentligt- gödslade (även om lavendel kan vara utan). Det börjar spira i vissa plantor men många känns som det begett sig till blomsterhimlen. På Väddö blir det att plantera nya. Vid havet har det varit ännu tuffare. Så i år blir det inget lavendelsocker känns det som. Citronmeliss är en toppen krydda till drinkar, efterrätter och fräscha yougurtsåser. Plus helt underbart till trädgårdens alchemilla (daggkåpa).Krydda buketten. Här finns ett enkelt recept.Jag älskar den här tiden när det finns sådana blommiga möjligheter i trädgård och natur. Summer Loving. På vårt bord i mushuset -för stunden- har trädgårdens oregano fått sällskap av bergsklint och hortensia från blomsterbutiken. 
Jag köpte en kvist hos Gullvillan som ligger i mina hoods innan jag åkte till London. Inne på 3:e veckan. Jag vårdar den, nytt vatten & nytt snitt. Inte varje dag längre men när jag kommer ihåg.  Den är fortfarande helt fantastisk. Helt makalös sort. 
Rosmarin är en av mina absoluta favoritkryddor. Vi använder det ständigt i matlagning.Här hittar du ett av sommarens måsten. Vi har för det mesta en kruka i köket - året om. Nu planterar jag stora frodiga rosmarin ute i kruka och blandar med andra blommor. Fint och härligt användbart. Några kvistar rosmarin förhöjer känsla och doft till de små enkla buketterna.Imorgon är det midsommarafton. Det skall tydligen regna. Typiskt. Men passa på att värma kropp och själ med varma kryddor i alla sorters flaskor.  "If we could see the miracle of a single flower clearly, our whole life would change.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar