tisdag 11 juni 2013

En kärlekssaga jag minnsDet var en gång en blyg och otroligt vacker nymf vid namn Amaryllis. Amaryllis blev blixtförälskad i fåraherden Alteo. Alteo var vacker som Apollo och kraftfull som Herkules. Klart att hon blev helt betagen. Alteo besvarade dock inte Amaryllis känslor. Amaryllis gjorde allt i sin makt för att vinna fagre Alteos känslor. Tillsist sökte sig Amaryllis till oraklet i Delphi för att få råd. Nymfen fick rådet att uppvakta med den ovanligaste blomman på jorden.
 I 30 nätter och klädd i vitaste vitt stod Amaryllis på Alteos förstukvist. Vid varje besök trängde Amaryllis en gyllene pil rakt in i sitt hjärtat. När Alteo väl bestämde sig att öppna dörren mötes han av en osedvanlig vacker blodröd blomma som växte ur Amaryllis blödande hjärta. 
Ett rätt sorgligt slut på en kärlekssaga. En blodröd amaryllisträdgård skulle  förstås vara betagande vackert.Amaryllisen är symbol för skönhet, envishet och stolthet. Jag har alltid älskat mytologiska sagor. Amaryllisberättelsen är en kärlekssaga jag minns.Jag har fortfarande inte lyckats hitta mina amaryllislökar till mina sommarurnor. Chelsea Flower Show bjöd på underbart Hippeastrum-regn. Men "bara" alliumlökar till försäljning på plats. Fina de med. Men jag ville ju ha Amaryllis.


Jag har hittat en del på nätet, men de har varit lite väl dyra. Men det kanske blir lyxlökar ändå. För Amaryllis ska jag ha.


De är grymt coola. Snygga. Älskar denna sagolika blomma. Året-runt! Hjälp mig att efterfråga amaryllissorter hos din florist eller handelsträdgård. Maila mig och dela gärna med dig om du odlar dem nu i dina krukor. Jag lovar att du kommer bli så förtjust, till och med förälskad, med dina samplanteringar. Om du kompletterar med några tilldragande amaryllis.

Min vårliga blodröda amaryllis 2012.
Den blev härligt låg och kompakt.
 Jag hade ingen aning vilka  sorter jag räddade från soppgubbarna.

 Skicka gärna bilder av just din säsongskruka med denna sköna stolthet. Jag skulle gärna vilja dela med mig och publicera dina bilder här i min blomsterhörna i "cyber- space". Skulle bli så himla glad. Lycklig. Tusen tack på 
förhand.

Årets tidiga vårlök.


Här, här kan du läsa mer om mitt amaryllis-missionerande. Amaryllis Är Året-runt-blomma i min värld.
Och här finns Margareta på Holmsundsblommor som är trendmedveten. Amaryllis och syren. Wow-komboAmarylliskärlek till Er alla. Sanna <3

3 kommentarer:

 1. Hej finaste Sanna.
  Jag blir helt tagen av din berättelse... Den har jag faktiskt aldrig hört innan... Underbar, den ska jag läsa om o om igen och verkligen lägga på minnet...
  Hoppas du njuter av underbara sommardagar fina vän.
  Varm kram
  Jessica

  SvaraRadera
 2. Vilken vacker historia! Jag älskar amaryllis men har bara sett dem som julblomma, får kanske ändra uppfattning nu. Hade en ros/vit Nymph som blommade förra sommaren eller om det var året före. Hade för ovanlighetens skull sparat några lökar. Brukar spara rosa och vita ifall de blommar om men det är sällan jag lyckas. I år sparade jag ingen alls.

  /Jenny

  SvaraRadera
 3. Hej. Intressant att läsa blomstersagor. Tack för dem och för länkningen.
  Och snart kommer fler amaryllisar i min trädgård.

  SvaraRadera