onsdag 23 oktober 2013

Dödligt vackert

Alnwick Poison Gardens - Atlas Obscura
Bildkälla
"Rör ingen av växterna - lukta inte ens på dem. Här finns plantor som kan döda er." Att höra dessa ord av trädgårdsguiderna kan ju skrämma vilken trädgårdsentusiast som helst. 


alnwick-castle
Bildkälla


Den här något hälsovådliga trädgården vid slottet i Alnwick i norra England skulle jag vilja besöka. Så ofantligt lärorikt. Så förgiftat spännande. Invigdes 2005 av Prins Charles och den giftiga trädgården figurerar i Harry Potter-filmerna. 

poison-garden-alnwick-cannabis
Bildkälla


När trädgården skulle anläggas var de tvungna att söka specialtillstånd för att odla visa växter som cannabis, kokabuske, opiumvallmo och andra något olämpliga trädgårdsväxter  - om man nu kan kalla dessa "trädgårdsväxter".


Juniperus communis repanda, Aquilegia,Vitex agnus castus - the Chaste tree
Bildkälla


I en artikel härom helgen i SvD magasinet presenterades några av våra giftigaste trädgårdsväxter och "The Poison Garden". Många visste jag om som fingerborgsblomma, stormhatt, änglatrumpet, gullregn och visst hade jag hört någon gång att Tidlösa-Nakna Jungfrun är giftig. Men att den var så fullproppad med gift att den faktiskt kan döda en människa - hade jag ingen aning om. 

Nordisk stormhatt
Bildkälla

I artikeln berättades det om en indisk kvinna i London som för några år sedan dömdes för mord på sitt ex. Hon kryddade sin hemlagade curry med ett gift som utvinns från stormhattens rötter. Han drabbades andningsförlamning och kvädes till döds. Ruskigt! Blommor kan vara livsfarligt - ett dödligt vapen. 

Helleborus niger Christmas rose Poison Garden Alnwick
Bildkälla

Och att den "vanliga" fina vita julrosen (Helleborus niger) användes i svunna tider till råttgift. Visste du det? Helst skall man använda handskar när man handskas med denna skönhet. Det gör jag aldrig. Hjälp. I nästan var mans trädgård finns buxbomen - den är oätlig! Bark och blad kan orsaka kräkningar och diarréer, men då skall du få i dig stora mängder. 

Nikon by me.

Om man har småfolk i trädgården borde man kanske läsa på. Det finns en fullständig lista här. Där finns även en lista på våra vanligaste krukväxter. 


"Greklands-trumpet" i september.

Dödligt vackert skall avnjutas med försiktighet.Be careful out there.

Sanna

1 kommentar:

  1. VaporFi is the highest quality electronic cigarettes supplier out there.

    SvaraRadera