lördag 20 april 2013

Att tänka frittNi som följt mig ett tag känner till min passion. Blommor.Vissa återkommer jag till gång på gång på gång.


Penséerna är en sån. 


Deras söta ansikten ler alltid mot mig. 


Jag älskar dom! De gör mig alltid barnsligt lyckoglad.Jag var på Ulriksdal häromdagen med en blomstervän som uttryckte sin oro för  årets pensé-säsong i blomsterbranschen. Att de inte skulle sälja. Att blomsterköpare hoppar över dem och går direkt in på de "riktiga" sommarblommorna till sina krukor.
Det vill jag inte tro på. Som jag skrivit så många gånger förut. Vi behöver  lära oss att se penséer som något mycket mer än bara  en tidig vårblomma. Jag vill se penséer även på hösten precis som i Holland. Det finns så ofantligt många underbara penséer med de mest underbara namn. Om vi förlänger säsongen och skapar en ny period (hösten) för dem hinner vi ju plantera och njuta av fler. Ulriksdal bjöd mig definitivt på en floristisk extas i onsdags. Åk dit och frossa om du bor i mina trakter. Bor du någon annanstans i vårt avlånga finns de hos din närmaste blomsterhandlare. KÖP KÖP KÖP. Mycket blomma och njutning för pengarna. Mycket bättre än lördagsgodis. Barnen tycker också det är mysigt med penséer. Färgspektrat lockar småfolket minst lika mycket som plockgodis. Låt barnen köpa sina egna sötsaker och plantera. Jag verkligen tokgillar barns val av blomster. De tar vad de gillar och det blir galet fint. Känner kanske igen mig själv. ;) En fantastisk rar snittblomma. Pretty Pansy in da mouse house. Pensée-chict.Jag använder dem dessutom inomhus innan plantering. Inte optimalt, men nu över helgen får de stå rätt upp och ner på mitt vackra handgjorda ljusrosa keramik fat. På söndag (dvs imorgon) får de jord (bra jord! satsa på bra jord)och flytta ut.Ute i världen är penséen ofta symbol för den fria tanken. 


Jag tycker om att tänka fritt och högt. Gör det jämt och ofta. Vill ju gärna dela med mig och inspirera. Ibland uppmana. Blomsteruppmaningar tror jag på.Så nu upprepar jag tidigare högt och fritt tänkande kring vissa s.k säsongsblommor. Blomsterhandlare- florister & grossister- och härliga blomsterköpande medmännsikor: efterfråga (be din florist trycka på sina leverantörer) penséer även till hösten. Så mycket bättre än ljung. Vackrare. Roligare. Gladare. Om man vill- funkar de såklart till ljung. Jag är  ingen ljungfan. Tycker den är lite sorglig. Min farmor sade alltid: Nu är sommaren slut! när ljungen blommade på landet mellan skog och hav. Minns sorgen jag kände i mitt hjärta när jag sprang på stigen ner till havet och såg att ljungen hade börjat blomma. Känner stinget fortfarande faktiskt, jag ville aldrig att sommaren skulle ta slut och jag var tvungen att flytta hem till staden. Jag vill ha penséer "en masse" på hösten också! Sorglöst och livat. 
Komihåg att hen tål flera minus grader. Visst har denna vinter varit ganska extrem och lång, men sötnosarna kan stå ute och klara iallafall -5 i skyddat läge. En liten kruka med glada pensé-ansikten på trappan eller balkongen gör ju vem som helst lycklig. Tidig vår som sen höst. En liten lätthanterlig kruka är lätt att lyfta in på natten. Sätt den på middagsbordet på kvällen. Jag planterar tidigt och verkligen gottar mig i dessa underbara skapelser. Men vill ha mer och fler.

P.S Min blomstervän berättade att i hennes butik har de alltid haft penséer från en speciell odlare i våra trakter. Men som har varit tvungen att lägga ner för att det inte har gått ihop. Så himla synd. Närodlat och allt. Undrar om det hade varit bättre för en sådan odlare med två stora pensé-säsonger. Plus förstås att fler köper och tänker närodlat. Lite dyrare, men svenskt närodlat skall vi försöka gynna.D.S

7 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg! Nej, penséer kan man omöjligt vara utan! Ingen risk att man hoppar direkt på sommarblommor när man bor i mina trakter, och det skulle jag inte göra annars heller. De står otroligt länge, jag brukar ha mina ända till sensommaren och då blir det höstfägring. Men penséer som höstblommor låter ju himla läckert! Eller har jag faktiskt tröttnat då? Nu ställer jag dem i soligaste läget och sen när det blir sommar på riktigt hamnar de på skuggigaste trappan där de toktrivs hela sommaren och inte behöver man vattna som en galning där heller. Läste om kristi törnekrona i förra inlägget, den är väl sådär som krukväst tycker jag, men sonen har en i sitt rum som han verkligen är stolt över. Hm.

  /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny,

   Vad kul att du stannar till och lämnar fotspår efter dig. Tack.

   Jag tror inte vi tröttnar på penséer utan snarare tvärtom. Det finns sådana möjligheter med den här raringen. :)Jag gör som du. Tar också hand om mina penséer och de blommar så tacksamt. Blir de lite långa och gängliga gör det inget för då hamnar de i mina buketter hela sommaren. Perfekt sängbordsblomma. Kristi Törnekorna tillhör som sagt inte heller min toplista. Men jag förstår att den kan locka med sitt lite udda utseende. Den är ju tålig. Det är bara att uppmuntra små odlare. Tror det är viktigt att de får välja själva vad de vill ha på sina rum. Jag kan förstå hans stolthet. Underbart.

   Jättehärligt att du tittade in. Välkommen tillbaka.

   Ha en soligt fin söndag. Nu blir det trädgårdsarbete och mina penséer skall få jord. ;)

   Radera
 2. Svar
  1. Visst är de bara så glada!

   Ha en härlig söndag.

   Radera
 3. Ögongodis!
  Jag har fallit för dom oranga och aprikosa i år =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så himla bra för figuren :)

   Fint med aprikos och orange, lite sorbet känsla. Underbart att de kan locka olika olika år. Tänk om vi fick tillgång på hösten också :)

   Ha det fint och blommigt

   Radera
 4. Jag tycker det är synd att alla rycker ur dem ur balkonglådorna och planteringar i juni när de äntligen hunnit växa till sig och bli maffiga, för att typ trycka i en tråkig marguerit :(

  SvaraRadera