måndag 27 januari 2014

Recyber Monday

söndagen den 27:e januari 2013


HusmorstipsVisst är det vackert med is, frost och snö. Några dagar i förra veckan tog naturen andan ur mig. Även om det var alldeles för kallt, så var det sagolikt vackert.


Och det var perfekt kyla för isigt pyssel.  
  
                                        
Nyfikenheten väcktes hos Emelie på Svenska Blomsterbloggar. 


     
Kolla här.
Ballonger fylldes med kallt vatten och sattes ut på trappan i -13 grader.De stod nog på trappan i 13-14 timmar. I förra veckans kyla var det lite länge. Mina små tänkta ljuslyktor var helt genomfrusna. Kruxet är att själva kärnan fortfarande skall vara ofryst.  De större som jag tänkt till isvaser gick det bättre med. Jag försökte försiktigt slå hål för att hälla ut vattnet. Man måste vara otroligt lätt på hand. Det spricker lätt.   
   


Med hjälp av varm vatten fick jag önskad öppning på mina iskärl. Även här skall du gå försiktigt fram. Jag hade lite "brått" med det varma vattnet. Det skapade krackeleringar i isen. 
Men jag tyckte sprickorna och bubblorna i mina isskapelser blev vackra ändå.


Förtrollande vackert och vinternära med snölätta slöjan.Vita tulpaner, pärlhacinter, ranunklar, amaryllisru, anemoner, brudslöja, hyacinter, vaxblomma, rosor var tanken.
Men utbudet i mina hoods var begränsat. Skulle ju förstås planerat mitt "photoshot". Beställt i förväg. Våriga grejor av alla de slag. Kvistar, ris och blomster. Men mitt kreativa infall kunde inte hejdas. Jag handlade på impuls. 


Dessutom ville jag duka fint. Med känsla av brytningstid.När den isiga vintern börjar gå mot spirande vår.Tinande vinter ögonblick skapades med is, kristall glas, vanligt glas, vitt och lökväxter.


Jag gillar att dela på mina pärlhyacinter.Sätta dem i söta små vaser, var för sig eller i grupp. 

Stjälkar är vackert. Brudslöjan fick stå rätt upp och ner i sin frusna vas. Mår förstås bäst av att ha vatten. Men en kväll funkar. Snitta sedan ner kraftigt och sätt dem i ljummet vatten så repar de sig sig förmodligen. Mina gjorde det inte för de fick ju vara ute i 14 graders kyla för att vara modeller tidigare på dagen.Det gamla husmorstipset med isbitar i vasen. Får en ny innebörd och dimension på det här sättet: I ett dricksglas, i en isvas,  ståendes i en gammal kristallskål från Kosta omgiven av isbitar. Svalt och skönt för tulpanerna. Dessvärre blev mina vackra vita tulpaner också lite frusna när de var fotomodeller ute i snön. Men det var inget som ett ovant öga tänkte på.


De står iallafall fortfarande fint efter min något oömma hantering.

Same same but diffrent.


Kostas Snöbollar och mina islyktor blev snarlika. För att få urgröpningen i mina genomfrusna lyktor spolade jag en sakta varm stråle från kranen tills jag kände mig nöjd. Sedan fick de stå ute och frysa till igen. Om du vill göra mindre islyktor skall du korta ner på frystiden i ballongerna. Kolla på ovannämnda sida så får du mer tips.

När skymningen föll över mushuset.
Fick isen en annan karaktär i skenet av de levande ljusen. 


Både utanför och innanför ytterdörren.


Is Är verkligen vackert. Till och med för en sommarperson som jag.   P.S Glöm inte att is smälter inomhus. Jag vaknade mitt i natten och kom på att jag inte satt mina isalster på diskbänken. 
        
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar