fredag 1 juli 2011

Skånsk mylla


Uppvik och döttrar säljer hus i Skåne.  Varje hus med en egen fantastisk historia. Välskrivet likt en saga.

 
"Byn ligger i mjukt kuperad bygd nära havet, strax sydväst om fiskeläget Brantevik och Gislövshammar. Bördig odlingsmark som länge försörjt sina brukare väl. Härifrån emigrerade inte tillnärmelsevis lika många till Amerika under nödåren som de boende i bygderna norröver! Natur- och kulturupplevelserna kan radas upp som smultron på ett strå. Småvägar leder till kritvita stränder och badvänliga klippor.
 .... Ett konstnärligt anslag, både i husets harmoniska stämning och i trädgårdsrummens blickfång, röjer en sann livskonstnärinna...... Ett kök för matlagning och sällskap. Takhöjden är imponerande – rummet är öppet i nock. En framtida möjlighet är att fortsätta på den inslagna vägen och inreda loftet. Renovera den äldre delen till skick och standard motsvarande den nya. Ägarinnan har lekt med tanken…"


De är duktiga författare på Uppvik och döttrar. De förmedlar verkligen en känsla, en doft, en vy. Och för mig en fantasi. En dröm om ett hus i Skåne. Är förtjust i Skåne. Drömmer om en skånsk trädgård, något bättre odlingsklimat än här i norr. Skulle kunna tänka mig en mysig skånelänga någonstans i Skåne där jag kunde odla stockrosor och astillbe i den skånska myllan.  Malmö, Sofiero, Fredriksdal, Flickorna Lundgren på Skäret, Helsingborg, Rå fiskeläge, Ven, Kullabygden, Dunkers, Nimis, Vik, Höganäs, Ingvar Strandhs blomsterskola, Båstad m.m m.m. Ja, man hinner mycket när man "road-trippar" i Skåne. Det känns som väldigt korta avstånd...det är ju så platt.... 
Ack, så vackert.


Nimis toltalt rå-galet. Helt galet fantastiskt, faktiskt. 


Skåne är också nära Danmark. Gillar Danmark. Gillar ju Tage Andersen.

Tage Andersen bild här

Tage var inspirationskälla när egen butik öpppnades.  Älskade det ruffa, råa, rostiga, jordiga mot det betagande ljuva. Då var han min enda blomsterguru. Det har tillkommit fler gudar genom åren. Svårt att bara ha en gud/guru....när det gäller blomsterreligion.

 

Det var lite billigare när jag började skånedrömma. Då fanns det hus för under miljonen.....Min Skånedrömmar får förbli dagdrömmar sålänge.  Jag fortsätter förtrollas av Uppviks härliga hussagor på mina lördagsmorgonar. Gillar ju sagor.


"Signes hus. Backsippehuset. Brösarps backar. Verkeåns dalgång.
Drakfesterna på somrarna. Vandrare som stannar och ber att få fylla sina vattenflaskor. När det ibland, väldigt sällan, passerar vattenfarkoster i ån på väg till Haväng. När kalvarna släpps ut i hagen på våren. Linné som passerade förbi under sin skånska resa. Speciella påskliljor ute i hagen finns omnämnda av honom. På vårarna har grannarna picknick där när de blommar. Hur ljuvligt det är att svalka sig i koduschen eller bland alunslantarna i ån. Om att tiden stannar när man rullar genom hagen.” Ett hus fyllt av minnen. Älskade sagoböcker. Halmhattar och gummistövlar. Böcker om blommor, djur och fåglar. Anspråkslöst. En smula nött. Lätt att leva med. Människan uppenbart viktigare än ting och status. I familjens ägo sedan drygt tre decennier. Barn och barnbarn. Dags att lämna. Dags att ta farväl."
Ha en en skön helg.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar