onsdag 25 maj 2011

Svenska traditioner

Midsommar, sill, nubbe, kåldolmar, söndagstek, kräftskiva, mormorsrutor, trasmatta, träsko, mygg, sju sorters blommor, rotmos, blåklint, prästkrage, korsstygn, nyponros och visor. I senaste Elle doftade det svenska traditioner, folkdräkt och falurött. Riktigt och härligt svenskt. Köp och inspireras. De sommarvarma bilderna är från Elle.

 Anders Zorns ande vilar över dessa otroliga foton. Även om Zorns dalkullor är mer skönt kurviga. Dessa skönheter är mer av sagoväsen, små badande älvor. Förtrollande och magiskt vackert.  


Vi måste ta hand om och föra vidare våra traditioner. Min mamma lagade husmanskost. Som min mormor lärt henne osv. Dillkött, lever i gräddsås med lingon och potatis har jag inte ätit sen jag flyttade hemifrån. Var inte helförtjust då, kanske skulle jag gilla det nu. Jag lagar sällan riktigt husmanskost. Sällan, jag menar aldrig. Förutom plättar med grädde och hemkokt blåbärs sylt. Ugnspannkaka... blodpudding med hemkokt lingonsylt...är det svensk husmanskost? Är bra på att koka sylt. Räknas det som svensk tradition? Det är förstås en familjetradition sedan generationer tillbaka. Plocka, safta, sylta. 

Något som fascinerar mig är handarbete. Farmor var makalös på handarbete. Hon lärde mig allt hon kunde när det gäller att virka och brodera. Kunde allt som en mycket liten flicka. Virkning och korsstygn är favoriter, fortfarande. Makramén har jag glömt och stjälkstygnen blev aldrig riktigt perfekta, tyckte farmor. Hittills är det en av döttrarna som är lite "hooked". Vi virkar, broderar och river trasor. På sommaren virkar vi på vår jättemormorsruta. På vintern stickar vi en halsduk. När är de färdiga? Vilket år som helst.

Farmors vackra brodyrer. Blommor från trädgård och äng plockade av söta flickor och satta i mormors gamla vas. Svensk-sommar-chict.

Så vad vill jag få fram av det här egentligen.... Läs senaste Elle. Inpireras. Fundera över dina familjetraditioner, våra traditioner och lär ut, för vidare och berätta. Det vore ju så sorgligt om de försvinner. Drömsmörgås, morfars köttfärslimpa, farmors långa, stickning, virkning, att springa barfota på Väddö, korsstygn, plocka bär och koka sylt är några av mina familjetraditioner som går i arv. Måste fundera vidare om de finns flera. Plocka blommor. Att alltid ha färska blommor och duka fint. Vare sig det är vardag eller fest. Det är en egen uppskattad tradition. När mina barn var små frågade de mig vilket tema vi skulle ha till middag när de skull hjälpa till att duka. Nu tycker de om att duka vackert. Mina barnbarnsbarn kommer kanske att inspireras av just det. Gammelmormor. Svindlande.

Just gammelmormor känns väldigt gammalt. Får bli som farmor, hon tyckte gammelfarmor absolut inte passade in på henne, kalla mig för Väddöfarmor sade hon till mina tjejer. Farfar fick hänga på och bli Väddöfarfar. Fint. Alltså Väddömormor. Vackert. Snickarbyxor, barfota, blåklint och nyponrosor i håret ska jag ha och jag ska dofta blåbärsbullar.

Njut.

Foto: S. Westien        

2 kommentarer:

 1. Blir varm i hjärtat när jag läser:) Väddömormor kommer passa dig. Väddö, smultronängen, mammas blåbärsbullar, pappas köttfärslimpa, farmors drömsmörgås eller mögelkakan? Hur gjorde man den? Eller varför inte farfars bubbla?
  Pussokram Lillsyrran

  SvaraRadera
 2. Syster,

  Farfars bubbla. Min drömbil. Brummandet som hördes långa vägar innan han svängde in genom de vita grindana på landet. Mögelkaka...vem myntade det namnet? God var den och alltid gjord i gjutjärnspanna i vedspisen. Härliga sköna varma minnen.
  Love/
  Systra di

  SvaraRadera