tisdag 10 mars 2015

In seasonÅrstider. Fyra stycken. Den ena avlöser den andra med en brytning. Vi får känningar av det nya och vi börjar sakta släppa taget om den tiden som varit.  Som att förskona oss från smärtan dunstar de sista dropparna av en årstid sakta bort.Vävs in i något nytt som tar oss med storm och ger oss ny kraft. Ny fart att planera och fantisera. Varje brytningspunkt är som ett nyår i sig. Olika säsonger har sina göromål. Just där i växlingen. Gör jag omedvetet upp vad som skall hända härnäst.


Vår: fönster, trädgård, täppa, vårstäda,  packa fram, plantera, kratta, beskära, gödsla. Vårens "To-Do" lista är lång. 
Sommaren: rensa, lata sig, bada, gräsklippning, grilla, sommarmysa, måla, plocka smultron,allmänt sommarpyssel. 
Höst: kratta, klippa, svampplockning, ställa undan, städa garaget.
Vinter: städa källaren, rensa, organisera, storstäda, vintermysa, filmtittande, tända ljus, tapetsera, projekt, planerande. Vinterlistan kan bli hur lång som helst. Ni som hängt med mig några år känner ju min absoluta kärlek för sommaren. Sommaren är min största kärlek. Jag blir nyförälskad varje år i juni. Sedan har vi ett intensivt, häftigt, himlastormande förhållande hela sommaren. Kan vara just därför jag har så väldigt svårt att släppa. Jag klänger mig fast desperat och skriker inombords: Neeeej, lämna mig inte! Inte såhär jag är inte klar med dig. Jag älskar ju dig så djupt.


Men jag är ändå hyfsat mogen och inser att jag måste låta den gå. Jag vet ju att vi blir galet nykära nästa juni. Jag har ju njutit av varenda dag. Plockat,smekt, doftat, smakat, känt. Sommaren älskar mig tillbaka varje år. Jag vet det.Den lilla blomsterflickan kommer alltid leva i mig. Hon som springer barfota och plockar blommor med rötter och allt i dikeskanten och på sommarängen. Hon lever sida vid sida med mitt vuxna blomsterjag.  


Mitt vuxna blomsterjag kan ha ganska bestämda åsikter när det gäller blomster. Som var säsong har sina blommor. Som tur är tar flickans nyfikenhet, ombytlighet, bus, kreativitet över. Helt ärligt för det mesta när det gäller det mesta. Är glad för det.


För NÄäää vet du vad: säger hon Det är ju helt underbart att få nosa på de första luktärtorna redan i februari. Bli galet uppiggad av en bunt vallmo i samma månad som tulpanerna. De är ju i säsong någon annanstans på jorden. Bara inte just här-just nu. Jag har verkligen tänkt om. Tänkt nytt för egen del. Nu får jag ju chansen att liksom få en föraning på vad som skall komma snart-på riktigt-här. Det är liksom ett förspel. En retning. 


Jag avgudar ju sommarblommorna. Från pionernas första knopp till de sista fallande kronbladen från mina frösådda ringblommor i rabatten mellan skog och hav.Nu får jag njuta. Redan nu. Det är toppen!Jag tröttnar aldrig på dessa blommor iallafall. Dessutom passar sommarblommor och vårblommor alldeles förträffligt ihop i vilda buntar. En urskön cross-over. Funkar ända in i brytningens tid. Kan hända att avskedet blir lättare vad vet jag. Menar om man får njuta extra länge av sina favoriter. Och att blanda ihop årstidens blomster hur man vill. Just det kan eventuellt göra saknaden av sin favorittid lättare.


Nu förstår jag tulpanfolket som blir alldeles lyckliga när tulpanerna numer kommer i typ oktober. Måhända en vårförälskelse spirar just hos denna medmänniska. Jag tycker tulpaner är ok dock går jag liksom inte igång på dem som med sommarblommorna. Vi är olika. Det är helt underbart. För mig som blomsterperson. För då utmanas jag i mitt skapande. Dagligen. 


In season now: t. ex vallmo, luktärt, ringblomma, prästkrage. Härligt i buketter med vårkvistar, tulpaner, hyacinter och en massa massa annat. Hur känner ni? Är det mysigt att få en förkänsla även om det är långt kvar till den "rätta" blomsterperioden här i vårt hörn av globen?Jag för min del tror jag skriver ett litet kärleksmeddelande till min årstid och berättar att det pirrar lite. Att jag längtar. Att jag snart är där. 1:a juni om inte förr. Ibland klarar vi oss inte och måste ses tidigare. De åren är de bästa. Ännu bättre är de åren som sommaren inte vill frigöra sig från mig utan stannar nästan hela september. Åhh, vad jag längtar!

Kramar S


P.S Alla bilder är från en av mina fantastiska blomsterplatser jag har förmånen att få vara Makalösa Blommor på Sveavägen i Stockholm. Där finns alla årstider i butik. 

1 kommentar:

  1. Vilka bilder, jag njuter för fullt. buketter som är helt underbara och som får mig att längta till sommarens blomsterprakt som en tok! Tack för att du delar med dig! Trevlig kväll! /Lotta

    SvaraRadera