måndag 10 november 2014

Re-cyber Monday Julen är i antågande

fredag 20 december 2013

Julfeelings


Kopparen är verkligen inne denna jul. Koppar tillhör ju mina favoriter. Ni som har följt mig har varit med om ett och annat buckligt & ärgat kopparinlägg genom åren.Men nu är det koppar precis överallt. Så i mushuset denna jul får andra sköna material ta plats. Kopparen har fått ge vika. Den har inte en central plats i jul.Gammalt trä från mellanöstern, annat åldrat trä, järn, tenn och glas är i blickfånget.
Och förstås gamla julfavoriter. Som Agneta Livijns första handgjorda adventsljustake. En klenod som har massor av år på nacken. Operfekt perfekt. Ljusen står inte rakt vilket jag fullständigt älskar. Ibland får den vara helt tom så jag kan njuta av dess synligt handgjorda konturer.Ibland fyller jag den. I år med upp och nedvända tallkottar i raka symmetriska rader. Jag förvånade till och med mig själv med att vara så strukturerad. Mitt fina blå porslin kommer också fram. Det är ju ganska nygammalt i mushuset. Förra årets toppfynd. I år hittade jag några "nya" av Sven Jonssons jultallrikar för Gustavsberg på Myrorna. Decemberglädje är det att använda dessa underbara tallrikar. Jag träffade en äldre man på Myrorna som jag började samtala med. Han gjorde precis likadant som jag! Använde samlartallrikarna till att äta och servera på. Varför ha dem på vägen? Han samlade på Rörstrands juliga samlartallrikar. De har hela Nils Holgerssons resa på de olika fyrkantiga faten. Vi skojade om att det var en väldig tur att vi var på jakt efter olika. Annars hade det uppstått en huggsexa. 
Mina juveler. Lisa Larssons Adventsbarn får komma ut ur sina lådor och förgylla mushuset till advent.De passar till allt. Även till gammalt indiskt trä och kottar.Kottar. Ni vet jag gillar kottar året om. Men visst blir det extra mycket kottar i december. Jag har fickorna fulla efter promenaderna med hunden. Man kan aldrig veta när man behöver ett gäng med kottar. Det här är min äldsta kotte. Den fyller snart 30 år. Skatten fick följa med hem från Kalifornien när jag flyttade hem då för längesedan. Kanske var jag en ekorre i ett tidigare liv. Snyggt är det iallafall till tenn och glas.


 

Amaryllis, tillandsia å kottar i fina träskålen från barndomen i Mellanöstern. Skålen har jag "lånat" av pappa. Hoppas att han glömmer att den är i mushuset sedan en tid. Och att han inte läser det här.
 Jag har inga stjärnor fönstren. Stora graverade glaskulor hänger likt såpbubblor i vardagsrumsfönstret. I köket har jag rostiga hjärtan i röda sammetsband. Hjärtana har legat på tomten i några år. Väder och vind har tagit hand om dem väl.Precis som de här träljusstakarna som jag köpte för en härans massa år sedan och som jag tyckt sett för alldeles förfärligt nya ut. De har nu stått ute i ur och skur. Vinter, sommar som vår och höst. 
Se hur fina de har blivit. Dessutom passar de perfekt till de underbara stakarna som är gjorda av gamla bords och stolsben från Spiti.Sneda och oraka med stänk av färg. Helt enkelt alldeles underbara.Ljus är  måste i vår hus.Det går att använda allt möjligt som ljushållare. De fina gröna vaserna är frånTrädgårdsflows webbshop. De har blivit till ljusstakar just nu.En alternativ adventsstake av vaser och flaskor i sköna milda färger som harmoniserar med bakgrunden är inte så pjåkigt. Flaskor från min historia, flaskor från loppisar, flaskor från andra länder. Och några nya från sommarens inhopp på Zetas som också har webbshop. Jo, jag är samlare av diverse ting. 1:a, 2:a, 3:e och 4:e advent. Vilken är din favorit? Min är första advent.
 Jag verkligen myser av att gå ner i källaren och kolla i mina lådor och gömmor. Plocka i det som finns och kanske om andan och lusten faller på skapa något nytt och eget. Min kreativa hjärna går alltid på högvarv. 
En icke favorit kan faktiskt bli julens fantastiska wildcard.Så här ser iallafall mina toner ut i mushuset i år.


Tomtevitt. Kottebrunt.


Julblått. Tenngrått.


Naturnära 


Med tillbehör och blomster.


Aprikosvit Kamelia. Rosa och tomteröda amaryllis. Oliv. Citrus. Plåt, zink och trä. Ett hörn av huset är nästan som ett växthus. I fantasin och på bild skulle man ju nästan kunna tro det.Hyacinter tillsammans med airplants och kottar. Passar min julfeeling perfekt 2013. Min alldeles egna jultrend i ett kärl från Mellanöstern. En mix av nytt och gammalt. Nutid och historia.Lite lek förstås finns det alltid plats för i huset. Djuren skulle först ha blivit kopparfärgade, men nu fick de vara som de är. Koppar känns lite uttjatat just nu. Kanske doppar jag dem i rosa eller tennfärg istället. Eller tillandsiagrönt. Vi får se hur det blir.
I köket kör vi dock alltid klassiskt. Karin Larsson och Bullerbykänsla. Det passar i vårt lilla kök. Rött, vitt, rost, hjärtan, terracotta, myrten, rosmarin, echiviera, kaktus, järn, sammet, broderat.
Vilken tur att vår lagotto är så fint barkbrun. Hur ser din jultrend ut i år?Snart är det jul.  

Take care.

1 kommentar:

  1. BlueHost is definitely one of the best website hosting company with plans for any hosting requirements.

    SvaraRadera