söndag 25 maj 2014

Flashback Sunday

fredagen den 17:e maj 2013

Taggig & Tuff & Tjänlig


Egentligen har jag alltid varit fascinerad av kaktusar. Men det har kommit så många andra blommor och växter emellan så jag har glömt bort hur häftigt jag tycker det är med kaktusar. Jag har några fina här i mushuset. 


Jag är uppvuxen med kaktusar. Min farmor hade fönsterbrädorna fulla med tålig, taggig växtkraft. På sommaren fick de sällskap med klassiskt röda pelargoner. Helt i Karin Larsson anda. Hon varnade alltid mig för de farliga taggarna. Inte röra! Men...givetvis hände det att jag var tvungen att "bara" känna..lite.. Farmor fick plocka taggar med pincett från mina fingrar. Det kliade i mina nyfikna blomsterfingrarna redan då. Tillslut lärde jag väl mig att inte pilla på just kaktusarna. Även om jag var tvungen nu-på min resa-att känna lite...försiktigt bara. 


Kaktusar är en del av min uppväxt på många sätt-förutom på min farmors fönsterbräda i stan. Jag har tillbringat många år av min uppväxt och mitt liv i länder där de trivs och blommar ute i det fria året om.


Kanske är de därför min kamera fastnar, ständigt, för kaktus som modell. 


En blommande kaktus. Klick. Klick. Och klick igen. Bara ett klick till. Klick.


Förutom sagolika blommor bland de sylvassa piggarna är frukterna ätbara. Finns en mängd olika Opuntia-sorter. Är lite dålig på dem. Inte så lite heller, utan ganska usel faktiskt. Även solen har fläckar. Fy skäms. Kan bara några få sorter vid namn. Kaktus funkar bra som namn på hela gänget. ;) Vet faktiskt inte vilken sort min modell var här. Kan vara en krypopuntia? Någon där ute "in flower space" kanske vet och kan berätta. Eller säger man bara fikonkaktus om alla sorterna? Kanske får googla eller gå till biblioteket. Återkommer när jag forskat lite. Min mor sa till mig: Gråt inte forska ;) I say: Don´t cry google.En väldigt tjusig och nyttig frukt är det. Fikonformad eller päronformad. Fikonkaktus. Pricky Pear Cactus. Det måste vara utseendet som gett den namnet för den smakar varken fikon eller päron.Jag köpte i lösvikt på supermarket. Vågade inte "palla" kaktusfrukt i rabatterna. Vet heller inte vilka som var/är ätbara eller ens om alla går att äta. Någon som vet?


Frukten innehåller i alla fall en massa nyttigheter. C-vitamin, A-vitamin, kalium, järn, magnesium och full med antioxidanter. Super för hjärta, njurar och immunförsvar. Sägs att den kan hålla blodsockret i schack. Bra att äta om du har högt kolesterol. I Mexico och Central-Amerika har den används i 1000-tals år som medicinalväxt blandannat vid diabetes. Växten kan användas i anti-inflammatoriskt syfte, precis som Aloeveran. Rena dunder växten. Läs mer här om du är nyfiken.


Så av den anledning åt jag kaktusfrukter varje dag under mina sunda träningsveckor. Gillar nyttoväxter. Söt-syrliga och lite granatäppelkänsla. Färgämnen som en  rödbeta. Svårt att få bort från skärbräda och fingrar, så var rädd om kläderna när du sätter tänderna i en kaktus. Och för guds skull, glöm inte ta bort taggarna. ;) (I supermarket är de rensade.) 


Taggig & Tuff & Tjänlig. En kaktus i min smak på alla plan.
Bilder Iphone och Nikon. Mina följeslagare på resande fot. Bilder från Playitas Fuerteventura, Canary Islands, Spanien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar