torsdag 27 mars 2014

Även De gamla grekerna


Jag har alltid svårt för att ge ett snabbt och rakt svar på frågan: Sanna, vilken är din favoritblomma? Blir alldeles förvirrad. Vilken blomma är min absoluta älsklingsblomma! Jag kan faktiskt inte svara på det. De är så många. De växlar efter årstid, mina känslor och mitt humör. Om du frågar mig nu, idag...förutom penséer, krokus, kungsängslilja, amaryllis och pärlhyacinter....

Julros. Helleborus. Winter Rose. Så vansinnigt tilldragande.
Härom veckan var jag på trädgårdshandeln i mina hoods - som förvisso är totalt oinspirerande- jag nämner inget namn för personalen är urgulliga. Jag var egentligen på jakt efter fina och gärna lite nya sorters penséer. Jag visste att jag åkte till fel ställe men varje år hoppas jag att de kanske tänker nytt. 
De hade inte det jag sökte så jag vände om. Dock hade något ändå retat min näthinna. Där stod stora krukor med praktfulla dammlila-gröna-ceriserosa helleborus.
Jag slog till på 3 krukor á 169 kr stycket på en gång. Fint på trappan och är frosttålig. 
Lite deppiga blev de av snön, men nu har de rest sig mot husväggen och himmeln igen.
En kruka fick bli till snittblommor. Dekorativa i min svenska keramik från 60- och 70-talet på ett fat från Indien. Vackra dag som natt. Ute som inne. De står fortfarande fina i sina vaser efter 2 hela veckor! Vilken snittblomma. Nytt snitt och kallt vatten har de fått - när jag kommit ihåg. Så jag har inte ens bytt dagligen!Helleborus som krona på verket i födelsedagsbuketten blev det också till pappa som fyllde år i förra veckan.


I kombination med påsklilja, tulpaner, elegansnejlikor - mångas icke-blomma! Men i rätt kombo funkar de. Elegansnejlikor är faktiskt en av mina stora tjejers favoriter. De kan svara på frågan om favoritblommor snabbt och enkelt. De har några få var som de verkligen gillar på riktigt.Nu gillar jag helleborus skarpt och -som även de gamla grekerna gjorde- tar in och fyller vaserna med helleborus. Antikens greker sade att julrosen skulle ge skydd, hålla olustig atmosfär borta och ersätta den med lugn och harmoni. Det tycker jag om. Ett lugnt hemtrevligt välkomnande hem. 

Välkommen in i min värld. 

Förresten vilken är din älsklingsblomma?  
2 kommentarer:

 1. Vilka vackra bilder! Jag har lika svårt som dig att välja men här är några återkommanda favvosar: helleborus, snöklocka, förgätmigej, vitsippa, nerine, darrgräs, luktärt, liljekonvalj, pion, scabiosa, vallmo...nej nu får jag sluta! :)

  SvaraRadera
 2. Hej Sanna min vän.
  Va kul att våra vägar korsar lite överallt, verkligen :)
  Jag tycker att det skulle vara jättetrevligt om vi kunde träffas någon gång :) jag är ju ofta i stora staden o jobbar.
  Jag är som du en hemmavid person, men älskar också en avstickare då och då... det behöver man tror jag.
  Min favoritblomma.. oj, hyacinter tror jag och sommarens syrén :)
  Stor kram till dig.
  Jessica

  SvaraRadera