onsdag 4 december 2013

Tomtar på loftet - repris

onsdagen den 16:e januari 2013

Tomtar med skön stilHar en trädgårdstomte valt att flytta in i din trädgård måste du vara snäll och ta hand om den väl. Du har blivit utvald. Din tomte ser till och vaktar din trädgård dag som natt. I ur och skur. Genom alla årstiderna hjälper han till. Han tar hand om djur och jagar bort gnagare. Kanske också mördarsniglarna. Den här gamla tomten är vän till och vaktar min pappa.
 Det har han gjort i många år nu.
De har blivit lite lika. Min far och hans skogstomte.


De har smugit sig in på en och annan tomt de senaste 10 åren obemärkt och håller sig gömda för att slippa höra hur "tacky" och fult omoderna de är. 
Jag tycker han är lite orättvist behandlad. Trädgårdsvätten anses inte vara chic nog. Som något gräsligt fult som katten släppat in. Men...

http://www.thewindowshopper.co.uk/2012/10/15/mulberry-gnome-city/

...nu har de tagit chansen att vissa upp sig i samarbete med Mulberry. De passade på att vissa sig i från sin nya coola sida vid London Fashion week i höstas. 


Bildkälla

De är stiliga, snygga, stilrena och starka. Hustomtar, trädgårdstomtar, skogstomtar, strandtomtar, urtomtar, stadstomtar; alla var där. 

mulberry-gnome.jpg
http://streetpeeper.com/fashion-news/mulberry-bags-gnomes

Tomtar med skön stil. 

Lägg till bildtext

Tomten en symbol för god smak.  

Bildkälla
Vem kan påstå något annat. Tycker om denna snygga trädgårdsvärsting. Men då gillar jag ju också folksagor, myter och symboler, förstås.

Bildkälla
 Det finns tomteforskare s.k nanologer som tror att tomtens urfader är den grekiska trädgårdsguden Priapus; son till Afrodite och Dionysus. En mycket snygg, ståtlig ung man i röd luva och med en praktfull snopp. Denna stora ståndaktiga penis lockade nymferna till att hänga blomsterkorgar på den. The- hanging-baskets historia mån tro!?        

Bildkälla

Engelsmännen hävdar dock att Gnomerna är kortväxta gruvarbetare liknande Snövits 7 dvärgar.

Bildkälla

Oavsett vilken bakgrund tomtarna kommer ifrån står mushusets trädgård öppen någon av dessa fina gnomes. De får gärna välja att flytta in i mushusets trädgård. Det bor redan en i grå betong här - sedan väldigt länge - men trädgården är stor. De kan nog samsas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar