måndag 18 november 2013

Re-cyber Monday

fredagen den 15:e mars 2013


På ett fat


Olika fat. Gamla. Nya. Trasiga. Hela. Fyndade. Moderna. Omoderna. Stengods. Keramik. Zink. Koppar. Silver. Glas.


Jag har skåpen fulla. Källaren också. I vardagshus och sommarhus. Gamla kopparkärl hade jag stoppat undan i källaren i sommarhuset. Superfint arvegods som har legat ett tag under huset. Skönt ärgad koppar har förgyllt vår tillvaro på olika sätt sedan jag jag grävde fram denna skatt för några somrar sedan, när det var dags att rensa bergutrymmet. Jag föredrar oputsad koppar. Tycker det är fint när den nästan är svart med gröna stänk. Nu kommer koppar tillbaka. Jag skickar mina kunder till Myrorna för att fynda fina formar medan de fortfarande är rätt billiga. Men jag har märkt, den senaste tiden, att priserna är påväg uppåt. Koppartrend.Tycker det är ett enkelt sätt att få en effekt, ett blickfång med fyllda fat. Här har jag fyllt min gamla kopparform med gamla medicinflaskor som jag fyndade nyligen. Jag blev blixtförälskad för att de hade en historia från min mammas barndomsstad, Örnsköldsvik. 


Med en nedsnittad kruka kungängslilja förenande jag vår historia. Ett berörande blickfång. Min mamma bor i himlen sedan väldigt väldigt länge. Hon dog alldeles alldeles för ung.


Pärlhyacinter är en underbar lökväxt såhär års. Billiga, hållbara och tåliga. Och dessutom perenn. Personligen gillar jag när de blir superlånga och gängliga. En vacker vårlig annorlunda gå-borts-bukett på fat blir det med hela hyacintlöken. Spola av vattnet från lökarna och bind ihop med vackert snöre. Lökväxter behöver mycket lite vatten. Duscha lite, så klarar de sig fint. Dessa spirande pärlhyacinter fick klippt persikokvist som sällskap på ett blomfat i zink. Lite Tage Andersen-känsla. 


Tänk vad fint att duka dina kommande vårbord till vardag och fest med vårlig enkelhet. Till påsk kan du ju bara komplettera med fina naturtrogna ägg och fjädrar. Vår-chict.


Slitet. Rufft. Sött. Skirt. Industrikänsla funkar också till årets vårlika fat. Konserv, bakformar och andra använda ting kan återanvändas i oändlighet.


Recycle på ett fat är en trevlig gåva. Vid gå-borts-tillfällen är det bra att jag älskar fat, historia och patina och har källaren full. Slitna fat/brickor/tallrikar passar perfekt med gamla konservburkar, underbara snittblommor, lökväxter och annan väldoft.


Jag vill alltid ha något i handen när jag går bort. Oavsett om det "bara" är en enkel bjudning.Alla årstider passar på ett fat.Vårkänslor i grupp på ett vackert pastellrosa keramikfat med spetsmönster. Serveringsfatet som jag älskar. Använder det till allt möjligt.Några värmeljus rätt upp och ner förhöjer vårromantiken på fat.
Jag eldar ljus året om. Spelar ingen roll att det är ljust ute. Tycker om den levande lågan. 


En Bauersaga för stora och små är busenkelt att ordna på fat. Med hjälp av skog och natur. Mossa, flugsvamp, terrakotta och några grankvistar. Mitt underbara troll hittade jag på Myrorna för några år sedan. Jag blir aldrig för stor/gammal för en saga.


Nu när jag tänker efter är det just det jag gör med mitt blomsterskapande. Jag försöker berätta en historia, en saga. Förmedla en känsla. Sätta igång fantasin. Locka fantasin. "Störa" ögat och tanken. 


Ibland hjälper jag tankar och drömmar på traven med ord på fat.


"Löv" <3 ett höstligt vackert fat.
Säsongerna blir så påtagliga serverade på ett fat.

Vem kan motstå en söt sommarkaka på en helt vanlig vardagstallrik när den är dekorerad med sommarens blomster.Dekorera sommarens ljus med söta blommor och ställ på favorit fatet.


Stort som smått. Fat i alla storlekar och former är välkomna.Nu är det förstås väldigt, väldigt, långt till nästa jul. Men säg är inte julen också superfin i kopparform!?


På ett fat. Saker ihop. I grupp. Ett gäng. Olika. Samma. Gammalt. Nytt. Lekfullt. Enkelt. Ett team på fat är underbart tycker jag. Prova vet-ja. Finns inga regler. Lek och ha kul.

Enjoy. Happy Friday.

3 kommentarer:

 1. Wow så många fina arrangemang du har verkligen en förmåga att göra allt vackert som du rör vid. Koppartrenden var du först med tror jag och nu har det verkligen exploderat finns i alla former:)
  Ha en skön vecka fina blomstervän
  Kram Madde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Madde,

   Tack och vad kul att du blir inspirerad. Det är tacksamt att använda fat. På ett enkelt sätt skapar vi en helhet av alla möjliga och omöjliga ting ;)

   Jag nosar ständigt efter små nygamla nyheter. Framförallt i min närhet. Vissa ting behöver få synas på nytt och användas på ett nytt sätt. Mitt senaste projekt är svensk 60-70-tals keramik. Har synts lite till och från här på min blomsterplats. Jag gillar nyanserna av brunt med inslag av grönt, blått och orange. Men det gäller att balansera. Det kan bli väldigt fullt ;)

   Tack för att du är så himla skönt positiv.

   Ha en fin blomstrande vecka du med
   Kramar Sanna

   Radera
 2. BlueHost is the best website hosting company with plans for any hosting requirements.

  SvaraRadera