torsdag 29 augusti 2013

Tomater är vackert


Även om vi är mitt i ett smärre byggkaos med allt vad det innebär - byggdamm, träflis, putslämningar, målarpenslar, spikar, plåtarbeten, färgval och en massa beslut- skall vardagslivet fortgå som "vanligt". Födelsedagar skall firas, middagar skall serveras och avskedskalas skall ordnas. 


Stor fyllde år häromdagen. Hela "la familia" skulle bjudas och utfodras. I vår familj gillar vi rustikt, enkelt, vackert och gott. Vi hittade recept i en veckotidning som verkade vara riktat just till oss. Stor lagade. Mamman (jag) 
torkade slipdamm.


Tomater är så vackert. Och jag hade till och med några egenodlade (gula och svarta)som var mogna. Det räckte förstås inte med 3 mogna tomater så vi fick ju köpa några kilo i mataffären. Man kan nog påstå att det råder en tomattrend i år. Matbutikerna har ett överflöd av sorter-plommon, körsbär, vanliga, svenska, gula, gröna, svarta, spanska, röda och många fler - det är bara att välja efter hjärtats och magens lust. 


Tillagning av denna härligt färgrika tomat-chica pasta är superlätt. Det enda är att planera tiden lite. Med en mor som är tidsoptimist var det tur att Stor själv stod för tillredningen och planering av sin födelsedagsmiddag. Räkna med att tomaterna tar ungefär 2 timmar att rosta/baka i ugnen på 125 grader. 


Det här behöver du:

2 kilo tomater. Blanda sorter, storlekar och färger.
2 hela vitlökar
2 deciliter färska örter. 
2 1/2 deciliter olivolja
1 matsked socker
Flingsalt och nymald svartpeppar

Till servering
Valfri pasta
1-1 1/2 Fetaost

Så här tillreder du: Sätt ugnen på 125 grader. Dela tomaterna i halvor. Stora tomater i bitar. Lägg dem i långpanna. Plocka loss vitlöksklyftor och krossa dem lätt & låt skalet sitta kvar. Lägg vitlöken i långpannan med örterna och sockret. Vi använde örter från mushusets trädgård - förvildad oregano och rosmarin- plus en köpekruka basilika. I receptet rekommenderade de basilika och salvia. Rör runt och vänd tomaterna med snittytan uppåt. Salta och peppra. Baka tomaterna i 1 1/2 till 2 timmar. De skall bli torra på ytan. Sedan är det bara att koka pastan. Låta den rinna av ordentligt och blanda ihop det i ett stort vackert fat eller direkt i långpannan. Blanda och blanda igen. Blanda ordentligt, så det blir riktigt omblandat. Ni har säkerligen förstått. Salta & peppra. Servera med fetaost. Alla tycker inte om fetaost i vår familj så mozzarella fanns även på bordet.Stor rostade också solrosfrön. Det är gott till pasta och tomater. Ruccola fick stå för det gröna inslaget. Allt lades i fina skålar. Sedan var det bara att plocka och äta medan det var rykande varmt. Himmelskt gott. Receptet ovan är beräknat till 6 personer. Vi var några fler än så. Men det går ju jättebra att öka på efter behag och gäster.


Till efterrätt önskades marängsviss med höstkänsla. Efter ha sett min nuvarande chef på tv fick vi lite inspiration till alternativ till vanlig tradionell sviss. Stor äter inte banan. Vi wokade äpplen - som är en höstfavorit i mushuset- och serverade med vaniljglass, vispgrädde, kanderade hasselnötter, kaksmulor och gammaldags maränger i mängder. 

Wokade äpplen är enkelt. Äppelklyftor, kanel, kardemumma, socker eller honung. Ner med allt i varm panna med lite smör. Woka till äpplena är lagom mjuka. Superenkelt & supergott till glass.


Hoppas ni blev hungriga och inspirerade. Lycka till och ha det gott/ SannaInga kommentarer:

Skicka en kommentar