torsdag 6 juni 2013

Vet ni...


Vi har en aklejaäng.En del av vår tomt är helt förvildad. Jag älskar den här delen. En liten trappa i av gammal ölandssten leder ner till vår hemlighetsfulla del. Har haft massa planer och visioner. Men den är fortfarande som den är. Du kan kika och läsa mer härJag älskar akleja och vår äng. Det är liksom fridfullt att vara nere bland träden och blommorna. Jag glömmer tid och rum för ett ögonblick.

Rådjuren gillar inte Akvilejan. Men det gör humlorna och jag. Jag är lite sugen på att slänga ner några nya sorter. Den finns i en uppsjö av vackra sorter. Det såg jag inte minst på Chelsea Flower Show. Våra "vulgaris" (vanliga) behöver sällskap av lite uppstickare tror jag. 
Nu frossar jag i handplockade aklejabuketter.


Akleja "en masse". Garden Glory.Jag tror på blomsterkraft. För stora och unga stora i mushuset. Visst skräpar de en del. Aklejan. Men vad gör det när förgängligheten är så vackert i mina ögon. När de sett det sista ljuset hamnar de på komposten och jag plockar nytt så länge de finns. Vilt och vansinnigt vackert!!Fyller stort som smått. Gammalt som nytt. "Granny´s Bonnet" (mormors lilla hätta) passar i allt. I alla rum. Mouse House-stajl.Symboliskt sägs aklejan stå för renhet. Ibland ser man blomman i måleriet tillsammans med Jungfru Maria. På franska kallas den Gant de Notre Dame -Jungfruns handskar. På svenska kallas den för duvblomma.Jag tycker mer den ser ut som en liten hatt än ett gäng flygande duvor eller ett par handskar. Vad tycker ni?Vet ni..? Idag är det ju vår Nationaldag! Hurra! Ledigt och tillfälle till lite festligt. Igår var jag i vackra Uppsala och hälsade på stor. Kom mitt i utspring och studentfirande. Helt underbart. Hjärtat fylls alltid av något som är obeskrivbart. Jag känner deras glädje, förväntan, lycka, glädje, framtidstro. En och annan tår kommer omedvetet. Hoppas ni får en härligt dag. Vi skall på vår årliga fest i en fantastisk miljö, god mat och dryck och sobert sällskap. 

P.S Visst är den svenska tigern skön!? Jag älskar denna kitsch. Tigrarna står på en grindstolpe längs min hundpromenad och jogging sträcka i våra "hoods". Huset är vackert klassiskt svenskt, ligger vid vattnet och har en underbar trädgård och på en av stolparna dessa leksaksdjur. De får nya kläder efter säsong och igår hade det skapats en ny outfit. Jag blir lika lycklig varje gång. Lekfullhet är underbart. D.S

Happy Nationaldag!

4 kommentarer:

 1. Oh vad vackert o fridfullt ni ser ut att ha det med alla aklejor! Precis så skulle jag vilja ha det runt den stora rönnen i mina föräldrars trädgård. Jag har slängt mängder av frön o gamla frökapslar där men de vill inte ta sig istället växer de på de mest konstiga ställen som mitt i muren osv ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kära blomstrande Emelie,

   Låter underbart att ha en sådan önskan. En egen vild äng med aklejor är ju gott för oss blomstersjälar ;)

   Aklejorna gör som oss...som de vill. Muren kanske är bra för utsiktens skull :)

   Ha det så gott

   Radera
 2. Vilken lycka att ha en aklejaäng! Jag älskar dem, de är så vackra. Och busiga, de dyker upp där man minst anar och vem vet hur de korsar sig.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny,

   Så sant. Aklejor är fantastiska. Enkel lycka på något sätt. Blomsterbus i trädgården är helt underbart. Jag skall se om mina blir riktigt lekfulla av mina nya frön jag tänkte slänga ut. Svarta aklejor. Så får vi se nästa försommar hur det blir ;)

   Må så gott

   Radera