torsdag 28 juli 2016

Glöm inte bort tagetes. RE-cyber från 2013

onsdag 12 juni 2013


Tagetes


Kan tycka att det är en ganska bortglömd sommarblomma, tagetes. De har på senare år vunnit lite mark i mitt blomsterhjärta. Mest för att de finns en fin historia bakom.  


Min svärfar var helt tokig i tagetes. Han odlade lådvis, metervis-helt enkelt massvis- med tagetes från frö. Sedan blommade det tagetes hela somrarna både på västkusten och i storstaden. Från början kom min mans fars tagetesfrön från en manlig vän med ett otroligt odlingsintresse. Jag hade förmånen att få träffa denna man som mer eller mindre bodde fast på ön på västkusten. Son till en av öns gamla fiskare. Han hade det mest fantastiska hus, för mig var det drömhuset på min mans familjs sommarö. Litet, med massor av snickeriglädje, havsutsikt och en helt makalös liten trädgård. Den fullständigt prunkande på sommaren av allt möjligt, plus tagetes. Jag och mina tjejer stod ofta utanför hans hus och tittade genom grinden. Ibland blev vi inbjudna i det lilla sagohuset med de små fönsterna med de virkade gardinerna. Kändes alltid som att stiga in i en Astrid Lindgren-berättelse.  Farbror L hade förutom en härlig blomsterprakt en armada av de mest fantastiska modellbåtar. Detlajrika och perfekta, skapade med varsam hand. Vi har två stycken som min man fått vid några tillfällen som pojke. De tillhör våra skatter. Farbror L var ensam hela livet och när han gick bort tillföll det fina huset allmänna arvsfonden och auktionerades ut med möbler båtar och allt. Det är med sorg i mitt nostalgiska hjärta hur jag ser det förfalla sommar efter sommar. Trädgården är bortglömd och ledsen. Huset är inte alls i samma perfekta älskade skick. Så himla sorgligt. Om vi hade haft råd hade vi köpt det då. Bevarat husets lilla själ.Tagetes intresset dog också ut med min svärfars bortgång. Så nu finns det inga historiska frön kvar längre. Ingen i min mans familj är trädgårds-eller odlingsroade. Det är lite synd att jag inte tänkte på att ta över tagetesodlandet. 


För visst går det att skapa en sagoträdgård med exotisk touch med tagates "en masse"!?


Denna fina utställningsträdgård med Indientema var superinspirerande. Färgstark tagetes gav verkligen varma kryddiga Indienkänslor. Riktig Flower-Power. Ringo Star invigde Herbert Smith Freehills garden till förmån för WaterAid Uk. 


Så nu i helgen har jag planterat gula fina tagetes i ett ärgat kopparkärl på landet. Med sköna chokladblommor som höjd. Kanske skapar jag en liten tagetesoas med våra Indienminnen och för att hedra tjejernas farfar med de gröna fingrarna. P.S Om man har problem med de söta rådjuren så plantera tagetes. De ratar dem. D.S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar