onsdag 3 april 2013

Min stolthet


Hon har varit med förut här på bloggen. Min Kamelia. 


I år har hon inte tappat en enda knopp.


Hon är helt magnifik med sina hela 29 blommor och knoppar.


Jag är så himla stolt över att jag lyckas hålla henne vid liv år efter år i vanlig rumstemperatur. Hon bor förstås ute när jag är säker på att frostnätterna är borta.Sedan flyttar hon in i oktober med oliv, citrus och lagerblad och bor i vardagsrummet. Där har vi som ljusast och där finns heller inte några element under fönstren.


Jag har haft henne i många år nu och njuter jag av varje knopp som blommar. De är så otroligt vackra. Jag hade ingen aning om vad hon hade för färg när jag räddade henne från att hamna i sopporna i en blomsterbutik där jag poppade upp. Jag älskar skiftningarna från knopp till visen. Vitt, lime, aprikos, gult, rosa och nyanser av brunt. Fortfarande så vacker. 


Fru Kamelia är min stolthet. Om jag hade växthus skulle jag bli som min blomsterguru. Tage Andersen. Mr Kamelia.


P.S Jag sköter inte min kamelia som man bör. 5-12 grader på vintern. Hon har snarare 18-22. Ljust men inte direkt solljus. Jo hon får direkt solljus ända till hon börjar blomma då flyttar jag henne från söder till väster. Inte vrida och inte flyttas. Jag vrider henne för att försöka ge henne ljus från alla håll och flyttar runt henne när jag "möblar" om. Hon har inte tappat en enda knopp i år. Lagom med vatten, inte för mycket inte för lite. Där håller jag mig nog inom skötselråden nästan jämt. Men visst kan jag glömma och vattna sjukt mycket för att kompensera. Hon har klarat sig fint. Antagligen för att hon har vant sig och är extremt tålig. Hon var ju så gott som död när jag tog hem henne. Våga prova en kamelia du också. Lycka till.


4 kommentarer:

 1. Underbar! Om jag bara hade haft balkong (det är min stora sorg) så hade jag absolut provat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emelie,

   Ibland lyckas även"bagarens barn". Hon är helt underbar. Att ha möjlighet att ställa ut är nog ett måste dessvärre. Tur att det finns andra växter ;) och snittblommor förstås. Det kommer man ju långt med.

   Ha en fin helg i solen
   Sanna

   Radera
 2. Underbart vacker!
  Tyvärr är det på tok för varmt hos mig vintertid, den hade inte blivit långlivad här ;)

  Ha en härlig dag =)

  SvaraRadera
 3. Hej Betty,

  Tack hon gillar mig. :)

  Var inte så säker på att det inte skulle funka. Vi har iochförsig ett väldigt dragigt hus, men det är som sagt rätt varmt 18-22 grader inomhus på vintern. Det viktiga är väl ljuset och att inte stå över ett element...tror jag ;)

  Du kanske skulle prova. För blomningen är verkligen magiskt. Kan du tänka dig vad Tage Andersen känner när han kliver in blomningstid i hans Kamelia-växthus. Måste vara Himmelskt.

  Ha en jättefin helg. Och tusen tack för att du kom förbi. Jättekul. Välkommen.

  SvaraRadera