söndag 27 januari 2013

HusmorstipsVisst är det vackert med is, frost och snö. Några dagar i förra veckan tog naturen andan ur mig. Även om det var alldeles för kallt, så var det sagolikt vackert.


Och det var perfekt kyla för isigt pyssel.  
  
                                        
Nyfikenheten väcktes hos Emelie på Svenska Blomsterbloggar. 


       
Kolla här.
Ballonger fylldes med kallt vatten och sattes ut på trappan i -13 grader.
De stod nog på trappan i 13-14 timmar. I förra veckans kyla var det lite länge. Mina små tänkta ljuslyktor var helt genomfrusna. Kruxet är att själva kärnan fortfarande skall vara ofryst.  De större som jag tänkt till isvaser gick det bättre med. Jag försökte försiktigt slå hål för att hälla ut vattnet. Man måste vara otroligt lätt på hand. Det spricker lätt.   
   


Med hjälp av varm vatten fick jag önskad öppning på mina iskärl. Även här skall du gå försiktigt fram. Jag hade lite "brått" med det varma vattnet. Det skapade krackeleringar i isen. 
Men jag tyckte sprickorna och bubblorna i mina isskapelser blev vackra ändå.


Förtrollande vackert och vinternära med snölätta slöjan.Vita tulpaner, pärlhacinter, ranunklar, amaryllisru, anemoner, brudslöja, hyacinter, vaxblomma, rosor var tanken.
Men utbudet i mina hoods var begränsat. Skulle ju förstås planerat mitt "photoshot". Beställt i förväg. Våriga grejor av alla de slag. Kvistar, ris och blomster. Men mitt kreativa infall kunde inte hejdas. Jag handlade på impuls. 


Dessutom ville jag duka fint. Med känsla av brytningstid.När den isiga vintern börjar gå mot spirande vår.Tinande vinter ögonblick skapades med is, kristall glas, vanligt glas, vitt och lökväxter.


Jag gillar att dela på mina pärlhyacinter.Sätta dem i söta små vaser, var för sig eller i grupp. 

Stjälkar är vackert. Brudslöjan fick stå rätt upp och ner i sin frusna vas. Mår förstås bäst av att ha vatten. Men en kväll funkar. Snitta sedan ner kraftigt och sätt dem i ljummet vatten så repar de sig sig förmodligen. Mina gjorde det inte för de fick ju vara ute i 14 graders kyla för att vara modeller tidigare på dagen.Det gamla husmorstipset med isbitar i vasen. Får en ny innebörd och dimension på det här sättet: I ett dricksglas, i en isvas,  ståendes i en gammal kristallskål från Kosta omgiven av isbitar. Svalt och skönt för tulpanerna. Dessvärre blev mina vackra vita tulpaner också lite frusna när de var fotomodeller ute i snön. Men det var inget som ett ovant öga tänkte på.


De står iallafall fortfarande fint efter min något oömma hantering.


Same same but diffrent.


Kostas Snöbollar och mina islyktor blev snarlika. För att få urgröpningen i mina genomfrusna lyktor spolade jag en sakta varm stråle från kranen tills jag kände mig nöjd. Sedan fick de stå ute och frysa till igen. Om du vill göra mindre islyktor skall du korta ner på frystiden i ballongerna. Kolla på ovannämnda sida så får du mer tips.

När skymningen föll över mushuset.
Fick isen en annan karaktär i skenet av de levande ljusen. 


Både utanför och innanför ytterdörren.


Is Är verkligen vackert. Till och med för en sommarperson som jag.   P.S Glöm inte att is smälter inomhus. Jag vaknade mitt i natten och kom på att jag inte satt mina isalster på diskbänken. 
                                                    
                                                           


                

                                             


                         

8 kommentarer:

 1. Tack för fina tips!
  Ser väldigt fint ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Lite pyssel i vinterkylan gör vinterlivet lite roligare.;)

   Så ta fram ballongerna. :)

   Radera
 2. Iskallt tips ;)
  Men det ska provas, tror jag har ballonger kvar sedan 15-års jubiléet i höstas.
  Vore fint att göra något liknande ute på trappen till Alla hjärtans dag, om bara vädret är gnistrande fint då.
  BlomsterkraMar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej M,

   Coolt ;) Det tycker jag låter som en toppenidé. Det blev faktiskt riktigt fint. Idag är det plusgrader men de står rätt fint fortfarande mina islyktor. Hoppas de får frysa till under natten så kanske de står ytterligare några dagar :) Ni får ta fram hjärtformar och frysa ni som fortfarande har kallt. Fyll med rosblad. Vackert till isvaserna. :) Sälj dem också. ;)

   Ha det fint och hjärtligt lycka till

   Radera
 3. Vilka underbart vackra vinterbilder och vilka fina tips...
  Inte visste jag att man skulle ha is i vasen :)
  Så vackert uppdukat och kvällsbilderna är jättemysiga :)
  Hoppas du får en fin start på veckan min vän.
  Stor kram
  Jessica

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej Jessica

   Man lär sig något nytt dagligen...:) Man kan säkert utveckla isidén ytterligare. Fantasin har ju inga gränser. Nu har vi dock plusgrader. Så isprojekten får ligga på is. :)

   Tack för alltid fina ord.

   Önskar dig detsamma.
   Kram Kram
   Sanna

   Radera
 4. Ohh vad fint det blev! Själv hann jag inte med att testa innan det blev plusgrader igen. Vacker att blanda din iskonst med glaskonst! kram Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt inspirerade tips Emelie. Ibland måste jag testa på en gång. Finns ju oanade möjligheter med isskulptur och pyssel. Jag skulle vilja "gjuta" stora krukor till entrén göra vintriga arrangemang i. Vi får se till nästa vinter. ;) För nu vill vi ha vår!

   Tack för att du kommer förbi. Ha en blomstrande vecka.
   xxx

   Radera