torsdag 1 november 2012

A rose is a rose....

 
Rosor är något väldigt speciellt.
 
 
Jag vet faktiskt inte när jag tycker en ros är som allra vackrast.
 
 
Jag älskar och avgudar förgängligheten i det blommande.
 


Alla stadier från knopp till total vissnad har sin skönhet.

 

Jag tycker det är så vansinigt tråkigt när en kund säger: Men den där rosen är ju vissen! Om en ros vars foderblad har börjat få sina skönhetsfel pågrund av tid. Vissa gånger ,om jag är på huget, "föreläser" jag om charmen och det förundrande med det levande materialets förgänglighet. Det är ju rosens/blommornas charm. Och bara för att de yttersta kronbladen har börjat sin väg mot blomhimmelen så betyder inte det att den inte kommer utvecklas till något helt fatastiskt om man snittar och tar hand om sin ros. De står förmodligen minst 4-8 dagar innan den är helt visssen.En vissen ros är sorgligt fin tycker jag. Självklart gör jag inte buketter med redan vissna rosor. Men att följa rosens liv är både spännande och vackert.


 
Rosen för mig, sommar. Min mor och farmor var riktigt duktiga och stora rosodlare. Jag har dessvärre inte samma rosfingrar i trädgården. Plockar gärna, skapar gärna. A rose is a rose is a rose.

6 kommentarer:

 1. Jag håller med till 100& !!! I Sverige är vi väldigt fokuserade på att blommorna ska hålla så länge som möjligt. Många gånger tar jag hem blommor som jag vet bara kommer att överleva ca 1-2 dager innan alla kronblad faller, men dessa 1-2 dagar då njuter jag som bara den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emelie,

   Blomsternjutning kan vara kort, men fortfarande en njutning. 1-2 dagar räcker ju. Men det kanske bara vi som jobbar med blommor på olika sätt som har en förståelse att det är ett levande ting.

   Det viktiga är ju att vi "missionerar" med vår blomsterkunskap och blomförståelse.;)

   Ha en fin helg

   Radera
 2. Håller också med. Just nu står vissnade Coffea Break hemma hos mig. Faktiskt vackrare nu än när de var färska.
  Upplevelsen av en bukett verkar förtas av det som många kunder tycker är viktigast, just hållbarheten. Det är klart att en bukett inte ska vissna efter bara några dagar, men den behöver inte vara bäst och vackrast för att den står tre veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Margareta,

   Coffe Break är en favvo. Vet inte om det är namnet eller färgen som tilltalar mig mest. Förmodligen båda :)

   Visst har vi tur som kan plocka hem det som kunden tycker är visset ;)

   Som jag svarade Emelie så är det väl vår uppgift som blomstermännsikor att förklara och informera om det vackra i blommans förgänglighet. Att det är här-och-nu-njutning med blommor. Att unna sig just det. Blommande mindfulness.

   Ha det fint och njut av din fika-ros

   Radera
 3. :)) Det är något alldeles säskilt. En smekning av här och nu.

  SvaraRadera