tisdag 26 juni 2012

Trasig sommarromantikHemslöjd. Självhushållande skaparlust. Återbruk och naturmaterial. Hemslöjd är finfina och vackra grejor.Virkat. Broderat. Korgmålat. Täljt. Vävt.Mormor. Farmor. Mamma. Farfar. Pappa. Farfar. Alla hade sina speciella hemslöjdsförmågor. Det är en familjetradition. En familjehistoria i olika material. Något som går vidare till nästa generation. Något att vara stolt över. Handarbetstraditionen.
Jag sparar på vackra tyger och gamla slitna kläder, kläder som jag älskat. River trasor som jag gjorde med min mormor och mamma när jag var liten. Då var jag tvungen att rulla trasbollar, nu läggger jag de rivna trasorna slarvigt i en korg. Borde rulla trasbollar de är vackra i sig, i en korg. Tras-chict.
Trasor funkar till mer än mattor. Hemkärt runt pajer, tårtor, cupcakes och andra bullar. Just den här trasan är från mitten av 90-talet; Designers Guild, och var de första kuddarna jag sydde till vårt nygamla hus. Trashistoria.
Trasigt härligt till sommarbuketten. De här trasorna är från ett gammalt överkast jag sydde av tyger från Laura Ashley på sent sent 80-tal. Trasor med affektionsvärde.Jag är uppvuxen med hemslöjd av olika de slag. Vävning, brodyr, makramé, virkning och stickning. När jag var yngre smög jag med kärleken till hemslöjd, det var liksom vare sig trendigt eller tufft. Jag gjorde skapade i smyg. Vävde mattor, broderade, virkade, stickade och sydde.  Efter 20 struntade jag i vad alla andra tyckte, jag körde min grej.  Jag kör fortfarande min grej. Tokgillar hemslöjd.

Hope gillar också trasor. Bild Här

Helrätt med "Den här gamla trasan."

Trasig sommarromantik är vackert. Det hör sommaren till att gå barfota på fina hemvävda trasmattor som vi skurat rena med såpa i havet. Doften är ljuvlig.
Den här sista blomstrande veckan innan mitt sommarlov, för det ska jag ha, skall jag väva, brodera och virka mina buketter.


Skönt svenska med en ton av sommar precis som korsstygn.


Galet brokiga som mattan av trasorna som blev över.


Skira och lätta likt knyplad spets.


Intensivt prunkande som mormorsrutor.


Färgglada som lapptäcken sydda med retrotyger.Bjärt kompott som stickat med restgarner från gömmorna.
Klarblått, ljusrosa, vitt och ljuvaste grönt likt stjälkstyn.
Mjuka färgbad som bildar finaste sommarbatiken.Sköna farmorsfärger hemvävda till långa blomsterlöpare.

Snirkligt och fantasifullt likt kurbitzmålning. Gillar mitt hantverk.

Liljevalchs har utställning med anledning av Hemslöjdsföreningen fyller 100 år i år. Den pågår till någon gång i spetember.


Läs mer här. Svensk tradition. En favorit från Elle och lite till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar