måndag 14 maj 2012

TÅRTAN

Artikel och bild i SvD.

Makode Linde.
Tårtkonstnären som skapade TÅRTAN som var en del i Moderna museets
 " World Art Day". Temat var "kampen mot censur och för konstens frihet i ett globalt perspektiv”.


Se och fundera över tårtinstallationens effekt på dig.  Här.
Trampar den över en gräns.


" Tårtan var tänkt att symbolisera massgravar, styckning och kvinnlig omskärelse. Jag ville att det skulle kännas obehagligt att skära i den och att det skulle få folk att reflektera, säger han och påpekar att det är viktigt att se avsikten med verket, att det inte rör sig om rasism vilket en del av kritikerna har menat" SvD


En reaktion och bildkälla här

"Tårtaffären". Ingen har väl missat vårens tårtreaktionerna kring detta tårtverk. Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth skar första biten och har skapat rubriker runt om i världen.  "Swedish minister in "racist cake" controversy".
Makode Lindes tårtpreformance upprör. 

Svt och bild.

 Blir illa berörd/upprörd av just denna tårta. Den smärtar! Symbolerna tårtan oavsett vad den syftar till, gör ont. Tolkning och reaktion är individuell. Kontroversiella konstinstallationer triggar. 

En annan tup av sötsaksinstallationer här


Föredrar söta tårtverk. För öga och gom. Blommigt vackra. Dock har sötsaker en liten baksida. Jag får ofta en anings dåligt samvete. Ack så gott men ack så många kalorier.


Fulsnygga kakverk här


Tårtan som konstverk tilltalar mig.  När materialet  används till något överraskande ovanligt.  Att mathantverket används som konst är iögonfallande.

Blomkonst. Tårt-blomster.


Bild här


Läs Rodeos artikel här. "Årets största svenska konstögonblick"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar