torsdag 30 juni 2011

S


Sverige börjar på S. Sommar börjar på S. Semester börjar på S. Svensk- sommar-semester är trots allt oslagbart. Som en grekros i maj. Det finns inget vackrare, underbarare och härligare.

Foto: S. Westien

Semesterresa

Sephora Starbucks. Stad. Shopping. Strand. Saker på S som påverkar val av resemål. För dryga månaden "behövde" jag och en av mina döttrar en semesterresa. Rhodos blev valet. I Rhodos stad fanns alla S vi sökte. 


I Mandrakihamnens inlopp står rådjursstatyer som sägs stå på samma plats som kolossen på Rhodos. En av världens "gamla" sju underverk. Nu finns det en del nya underverk.
 


Rhodos gamla medeltida stad är superfin Murarna och fästningen är mäktiga. Visst kantas gränderna av turistbutiker och svensktalande resturanginkastare. Det gör inget. Det är bara att le och gå förbi. En skön kvällspromenad bland de gamla husen en bit från turistgatorna är ljuvligt. Så tyst. Så tomt. I maj iallafall.

Finfint hotell. Villa Duc. Ialyssos. Vi väljer för det mesta lägenhet. Gillar att sköta oss själva. Reser billig charter och sedan fixar vi resten på egen hand.
Fantastiskt poolområde. Barnpool fanns. 


Hotellet var verkligen bra. Passade både ungdomsflicka som helst slöar vid poolen och mamma som hellre softar på stranden.

Klart att det finns en Nikos Bar...det gör det väl i varje grekisk by!?

  

Ialyssos är en turistort. Det finns absolut det du behöver på nära avstånd, men... Rhodos stad down-town ligger nära, och är ett måste. Vi åkte in varje dag för starbuckshäng, sephorashopping och sköna promenader i gamla och nya delar av staden. Taxi kostade runt 12 euro och lokalbussen 2 euro/st enkel. Bussen funkade perfekt och gick till strax efter 23. Tog cirka 15-20 minuter beroende hur snabbt chauffören körde. 


 Vi reser på alla möjliga sätt runt om i världen. Det vi kommit fram till genom åren är att resa sista-minuten till en grekisk ö är mycket prisvärt. Både när det gäller endast flygstol och resa med boende. Baksidan som vi förtränger efter varje gång, och blir påminda om varje gång, är dit och hemresan. Då denna skock av svenska resande (låter bättre än charterresenärer) skall fraktas från punkt A till B. Det är helt enkelt obeskrivbart. Det finns egentligen inga ord. Annat än möjligen fascinerande. En spännande människostudie. Vilken planet kommer de ifrån? Tur att vi glömmer mellan gångerna. För det ÄR billigt, med en restresa. Denna resa kostade oss knappt 2500 kr var med alla tillägg. Apollo har ett riktigt bra utbud när det gäller Grekland.Shoppingtips: Kolla in Sephora. Ett kosmetiskt paradis för stora och små. Pojkar, flickor, män eller kvinnor. Sephora har också sina egna produkter. Blandannat deras serie med bodylotion, bodybutter, tvål, bodyspray och duschtvål. För alla smaker. Nyttigt. Istället för att att stoppa i sig en citronmaräng, chokladpralin eller vanilj-crèmebrûlée kan du dofta nybakat. Jag föredrar lite mer "vuxensmak" typ mandel-mysk, guave-passion eller gröntte-citron. Oavsett vad man gillar är de roliga, färgglada och prisvärda. En perfekt kalaspresent eller gå-borts-present. Ungdomsflickorna i vår familj fullkomligt älskar sephorashopping. Vi fyller våra väskor så fort vi är i en stad som har Sephora. Bra att ha på lager.

 Foto: S.Westien


onsdag 29 juni 2011

Singökyrka


Sommardop på midsommardagen i söta Singökyrka. En faluröd träkyrka från mitten av 1700-talet. Tjejernas "pyssling" Ville blev döpt. Pyssling?! Det låter bara sötare än syssling eller tremänning.     


Barndop med en massa barn är glädje. Barn är skönt spontana. Inte bara barn förresten även en morfar uttryckte ett spontant högt Oj! i en för stunden tyst kyrka. Anledning var en berättelse om en vacker fisk i silver som prästen höll i handen. Alla barn som döps i Singökyrka får en graverad silverfisk som hängs i fiskelina runt dopfunten. Året efter det år det döpts får barnen en inbjudan att komma och hämta sin fisk. Fin tradition och värt sitt Oj!God mat. Svalt vin. Härliga tårtor. Sju sorters hembakta kakor. Tama och vilda blommor i ett hopplock av kärl. "Flower recycling" från midsmmaraftonens två fester.
Hjulande barn, fotbollsspelande barn, springande barn, sjungande barn, pratande barn, paketöppnande barn precis så skall ett dopkalas vara. Fullt med sköna ungar, släkt och vänner.Bergsklint, prästkrage och daggkåpa blandat med strandfynd. Drivved, torkad tång och fina stenar. Evert Taube inspirerat och Väddö-chict till Ville.

Foto: S. Westien


P.S Kuriosa. 1969 var jag och min bror brudnäbbar när Villes farmor och farfar gifte sig i Singökyrka. Rart. Måste fråga vad Villes farmor hade i sin brudbukett. D.S

tisdag 28 juni 2011

Sommarfest


Så var midsommarfesten över. Vädret var strålande vid Ålandshav. Satt ute hela kvällen. Filtar värmde när det började "kyla av". Myggorna trotsades med Mygga och myggspiraler. En magisk och en lagom sen kväll.


Såklart dukades det med blommor. Jag gillar att blanda. Lite köpt, lite vilt från naturen och lite "tamt" från trädgården. Rosor i 10-pack från Kaprifol, pioner och daggkåpa från rabatten, blåbär och prästkragar från skog och äng. Det blir en skön sommarmix.

Några söta hjärtformar fylldes med oasis och sedan var det bara börja att leka sig fram till det var färdigt.


Gamla kaffekoppar blev till vaser för stora helt utslagna pioner. Små ljuslyktor blev fina med prästkragar. Enkelt och fint.


Hos oss på landet finns en blandad kompott av gammalt och nytt. Jag verkligen gillar att gå i alla lådor, skåp och gömmor. Leta och hitta dukar, porslin, kärl, fat, glas och annat spännande. Röra om och blanda. Udda, ojämnt, jämnt eller lika. Det spelar liksom ingen roll. Går på känsla och lust. Fint blir det varje gång och ingen middagsfest är den andra lik.

Min fars härliga matjesillstårta blev ju jättefin på det gamla skinkfatet. Pappa kan både laga mat och välja helrätt uppläggningsfat. Jo, jag vet. Det är egentligen rätt gräsligt, men det har sin charm och är rätt kul. Det är så kul att det måste användas fler gånger om året än bara till jul. Tror det kommer från någon av mina föräldrars föräldrar. Det passade faktiskt perfekt till sommardukningen. Tårtan var supergod!
  

Snapsvisor är en härligt kul tradition för alla röster. Längtar till nästa sommarfest med sång. 

 Foto: S. Westien 

måndag 27 juni 2011

Sommarkrog

Knapp. Karlsson. KnappKarlsson.


Rå-retro. Recycle. Rastplats.


 Miljö. Mat. Musik.


Båthus. Barhäng. Barnensö.


Väddö. Vaxduk. Vintage.
Skön sommarkrog.

Foto. Sanna Westien

lördag 25 juni 2011

Strandlängtan


Ålandshav är fortfarande kallt. Brrr...

Bilden är av varmare hav. Lika vacker som stranden vid Ålandshav.

Foto: S. Westien

fredag 24 juni 2011

Sannas midsommar

Min sommarkärlek fyllt av tradition. Väddö, familj, västerbottenpaj, vin, alfapet, jordgubbar i någon form och massor av blommor.

Njut av en riktigt magisk afton.

Foto: S. Westien

torsdag 23 juni 2011

Skön magi

Midsommarnatten är magisk. Vibrerande av naturkrafter. Vår värld och det övernaturligas värld ligger lite närmare varandra just imorgon natt. Väsen, blommor och förväntnignar. Saga eller verklighet. Man vet aldrig vad som kan hända en midsommarnatt.Skönt magiskt är det att plocka ängsblommor på midsommarafton. 7 sorter... eller var det 9? Spelar säkert ingen roll, huvudsaken är att det är ett ojämnt tal. De är magiska, de ojämna. För att behålla magin måste du var tyst, inte prata...... annars inga drömmar om prinsar och prinsessor. Scchhh!
Midsommarnatten är en perfekt natt att gå på jakt efter förtrollade skatter. Just imorgon natt visar sig skatterna bara du är tyst. Ett minsta knyst och skatten är borta. För alltid. Scchh. Foto: S. Westien