måndag 12 december 2011

Kurbits

Lördagens stora kalas var verkligen en levande tavla. Ett drömkalas. Festernas fest. Blomsterfest. Klänningarnas show-off-fest. Gillar Nobelfesten. 

Bild SvD

Ständigt i centrum. I blickfång. Hela tiden i bild. Blommorna.

Det blomstrade runt ekonomipristagaren Sargent. Bild SvD

Blommorna hade nästan huvudrollerna, de 7000 blommorna och de 8000 kvistarna. Alla kom de från San Remo där Alfred Nobel avled 1896. Rosor, alstromeria, nejlikor, liljor, ranunkel, lejongap, kryssantemum i allsköns klara kurbitsfärger. Toner gick i  gult, rött, orange, rosa.

SvD Bild

Just i denna bild hamnar blommorna lite i skymundan. Min blick fastnar för vår gravida drömmande Kronprinsessa. Undrar om hon funderar på vilka blommorna var i uppsättningen framför henne? Så fin Kronprinsessan var i sitt glitterfodral och med sin växande mage. Dessutom i en klänning som hon använt tidigare. Vintage och återanvändning. En kronprinsessa av tiden.


Filippa Reinfelt tog också en "gammal trasa" till nobelfesten. Sydde om den en smula och vips var den som ny. Landstingsråd i tiden.


Bild Svd


Under flera dagar skapas det med blomster. Det ligger en hel vetenskap bakom.
Hur de skall skötas beroende på sort och behov. De skall vattnas för att hållas fräscha. De skall kombineras. De får inte framkalla allergier.  Det är blomstervetenskap på nobelnivå.

Bild SvT

Temat för blommor och underhållning var "Tableaux Viviants", levande tavlor. Vackert! Inspirationen hämtades från Karl Love Almqvist och de folkliga måleriets tid i Sverige. Kurbitsmåleriet har haft starka impulser på Gunnar Kajs nobelblomsterskapande 2011. Kurbitsmåleriet andas svenska traditioner med sina stora fantasifulla blommor och växter.
 
Foto: SVT
Bild SvT

Gunnar Kaj har tapetserat borden med blommor i dalakänsla.

Foto: SVT
Bild SvT

 Allmoge i blomsterform till Nobels ära. Svenskt och lekfullt.

Winter Carl Hansson

Nu öppnar nattglim sin krona
i åkrarnas yviga korn,
och älgtjuren söker den hona
han vann med sitt stridbara horn,
nu teckna slåtterblomma
och glimtande ögontröst
den skymningsväg jag vill komma
som förr till min älskades bröst.

Högt ropar knarren, min sträva,
men eldiga näktergal,
och månjungfrun tömmer sin stäva
i purpurn från dagens pokal.
Jag stiger mot vreten, som rundar
behagligt sin slumrande barm.
Då kommer ur dalar och lundar
min älskade lidelse varm.

På hösläden lägret jag reder
av jungfru Marie halm.
Där vill jag hos dig sjunka neder
i hässjornas ångande kvalm -
en jordson, stark och härdig
fast ljuvligt berusad och matt,
din rika kärlek värdig,
mörkögda augustinatt.

Fridolins lustgård och Dalmålningar på rim- Fridolins lustgård

Måleri, dikt, blomster å Nobel. Fin kombination.

P.S Mina två favoritklänningar bars av Camilla Thulin och Eva Liljeroth Adelsohn. Mycket tjusiga.

Bild SvT

Bild Svenska Damtidning

By the way tycker jag Prinsessan Madeleine borde varit på Nobelfesten. D.S

3 kommentarer:

 1. Hej, funderar på vad du tyckte om
  blommorna på Nobelfesten? Ärlig, tycker du det var snyggt? Jag är själv florist o tycker inte alls var något vidare. Tyvärr blir jag lika besviken varje år.. Förstår inte varför inte några av landets främsta florister får uppdraget att visa vad blomsterdedign står för!? För mig ska blommorna harmoniera med allt annat i rummet/dukningen men här tog det ju bara överhand.. Stora skymmande arrangemang där gästerna hade svårt att se varandra.. Bara mina tankar:)
  Tack för en trevlig blogg, L

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Fort och lite felstavat. Gör om, gör rätt. :)

  Hej Linda Blomma,

  Kul att du tittar in och lämnar ett blomsteravtryck. Du är väldigt observant. Vad tyckte jag egentligen om nobelblommorna...;)

  Jag gillar när det flirtas mellan olika konstarter och hantverk. Att man söker inspiration utanför sitt eget område. Som lördagens "Tableaux Viviants" med svenskt 1800-tal som källa. Idéen tycker jag om, sedan vad det egentligen blev av den är svårt att säga. Hittills har hag inte sett några specifika blombilder. Tycker när det gäller bordsdekorationerna ( det lilla man kan urskilja bland de eminenta gästerna) att den målande dalakänslan fanns där. Kan tycka det skulle varit några rejäla stora pampiga blomsterinstallationer istället för en del smått i denna stora fina sal.
  Men..smaken är ju olika...och jag plockar alltid russinen ur kakan...ur lussebullen också ;)

  Håller med dig om att andra blomsterskapare borde få möjlighet att designa denna stora festernas fest. Överraskningar uppskattas, en ny blomstervinkel vore inte så dumt.

  Mat, kläder, människor, kungligheter, dukning och blomster. Nobelfesten är lite som att se på en glamorösare typ av melodifestival;) I år förbleknande det mesta av vår gravida Kronprinsessa.

  Kom gärna igen. Må så gott Sanna.

  SvaraRadera