torsdag 8 december 2011

Klappsnapparna

"Det var den första december och vinternatten hade sänkt sina vita skrud över staden och höll den i iskallt grepp. Långt ner under de snötäckta takåsarna hade julhandeln just tagit sin början. Vart man såg flockades det av nyfikna stadsbor bland glöggförsäljare och marknadsstånd. Doften av gran och pepparkakor fick även den mest giktburne gamling att känna sig som barn på nytt. Alla hoppades att detta skulle bli den bästa julen i mannaminne...." Så börjar årets decembersaga.

Nerbäddad med förkylning. Vad gör man då?- förutom att dricka varmt honungsvatten, äta medicin och bläddra i tidingar- kollar årets julkalender på SVT, förstås. Den är  ju riktigt bra. Bättre än på länge. Gillar en bra julkalendern, det hör liksom december till.


"Tjuvarnas jul" känns verkligen som en klassisker. Som en julkalender skall vara. Saga och spänning i ett gammalt Stockholm. Inspelad på Skansen. Gammeldags julsaga med Dickenskänsla. För mindre barn är den kanske lite läskig. Vuxna får sitta med och titta. Mysig kalenderstund med barnen i juletid kan ju vara ett sätt att ta det lite lugnt mellan alla juliga måsten.


En doft av Pippikrydda vilar över ficktjuvens dotter Charlie.

 
 Gustav Hammarsten är en lysande skådis i mitt tycke. Han passar perfekt som den något klantige och fumlige ficktjuven Kurre som plötsligt blir pappa.


Kritiken är som vanligt blandad. Visst är det lite av en Robin Hoodsaga. En Karl Bertil Jonssons julafton 2011. Ta från de rika och ge till de fattiga. Vad är rätt. Vad är fel.  Och visst det finns där, sensmoralen. Vi får väl se hur det går för Kurre och Charlie och deras rövargäng.


Teskedsgumman, Fem myror, Pelle Svanslös, Mumintrollen, Trolltider, Sunes jul, Julens hjältar och Ture Sventon är fortfarande mina absoluta favoriter. Vilken är din?


 Absolut sämst av mig sedda julkalander ( har förstås missat en del) är konstige Staffan Westerbergs Lillstrumpa och Syster Yster.

Bilder lånade från nätet.

4 kommentarer:

 1. Teskedsgumman såklart, tycker blomstergumman i Holmsund

  SvaraRadera
 2. Förlåt, glömde kryapådighälsningen till härliga dig.
  PS Gillar också årets kalender. Har tjuvkikat på några avsnitt.

  SvaraRadera
 3. Ja, den verkar riktigt mysig årets kalender. Och inte så mesig. Utan både underhållande och spännande. Har en tonårsdotter som tittar på den i mobilen varje morgon när hon äter frukost :-)) Och då har jag sett lite glimtar. Jisses, vet inte om jag minns vilka julkalendrar man sett på genom åren. Den där lillstrumpa-saken är dock det totala bottennappet. Håller helt med dig där. Jag tror att Teskedsgumman ligger bra till hos mig. Av vad jag minns i varje fall.

  Oh, låter inte kul att vara förkyld. Krya på dig där under filten och hoppas du är på benen snart igen!!

  Kram, kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 4. Margareta:)

  Teskedsgumman är verkligen en favvo.

  "Blomstergumman i Holmsund och julrosmysteriet" en spännande julsaga om tomtar, troll, älvor, blommor, julstök och kottar. En kalenderkandidat till 2012. ;)

  Tack, hoppas det ger sig nu. Ligger fortfarande med datorn på magen och te på nattduksbordet.

  Ha en riktigt skön helg.

  Charlotte,

  Tusen tack. Det var väldigt länge sedan jag råkade ut för en förkylning. Teskedsgumman är nog en favorit för många. Göta Petter. :) Vem drömde inte om att kunna krympa till en tesked. Då skulle jag få plats i din trädgård. ;)Smidigt.

  Ha en riktigt mysig helg bland katter, möss och snö.

  SvaraRadera