torsdag 3 november 2011

Svensk Tant
För ett tag sedan hade jag en kund, en ung man, som skulle handla blommor till en tant. När han sagt ordet tant ändrade han sig och sade:
-Hon är min faster runt 70, kanske är hon dam?
Vi började resonera kring begreppen och vad vi säger om dem som inte är flicka, pojke, tjej eller kille längre. När är man vad? Är det åldern eller framtoningen som bestämmer? Kvinna-Dam-Tant? Man-Herre-Farbror? Det vi kom framtill var att det är mycket svårare att hitta rätt epitet på "honorna". Det kan vara känsligt om man säger fel. Jag erkände att det känns lite konstigt att bli kallad för tant.
-"Jag är ju "bara" ... men dam låter så snoffsigt, kvinna? ja,  kanske kvinna eller tant är väl ok egentligen." Berättade om en annan fantastisk kund. En 87-årig cool kvinna som kallar sig själv flick-tant.  Hon är urhärlig. Det blev ett långlivat intressant samtal om benämningar, ålder och pub/barliv. Båda föredrog det sistnämnda i utlandet, där det oftare är mycket mer åldersblandat. Under samtalets gång skapades en snygg bukett till en klassisk faster. Härliga spännande kundögonblick.Så som på beställning dyker den här artikeln upp.

" Sippt eller Hippt? Tanttrend eller inte, men rulltårta, kalops, papiljotter och storblommigt är inne" Tant, vad/vem är det egentligen? Förutom en modern trendinriktning. Enligt SvD artikeln i kulturdelen betyder ordet tant från början: benämning på en kvinna äldre än du själv, ofta med något slags släktband."På 40- och 50-talen var det ett neutralt begrepp, en titel för vuxna som man inte var du med, och lite av en hederstitel. När ungdomskulturen tog över på 60-och 70-talen så kom tant att förknippas med något otidsenligt. Tantig var det sista kvinnor ville bli kallade."


Vem är då riktig tant? Kvinna född mellan 1910-1929 som är okänslig för trender. Hemmafru som skaffade sig ett arbete efter barnen blivit stora.  Hon är praktisk med moraliska värderingar såsom: göra rätt för sig, sparsam och vara hel och ren.


Knyppla, brodera, stoppa, långkok, hemlagat, tradition, beganat, piffa, baka, kafferep, sju sorters kakor, sylta och safta. Tant-romantisera. Modernt eller inte.


Svensk tantblomma.


Mormorsblomma. Farmorsblomma.


Trendblomma.


 På Ulrikdsdal finns det fina begonior.


 Gillar begonian. Det finns sorter som är rosliknande och sorter som är likt dahlians blommor. Kika in här på Brads Begonia World. T.ex. Lady, Summer Dawn, Mission Bells är underbara.  Det skulle vara fantastikst om våra kära blomstergrossister kunde ta in lite nya spännande vackra tantbegonior.Stod med några underbart söta exemplar i min famn. En fellow co-worker( si sådär än 20 år yngre  än jag)säger: -Sanna, nej! Det där ju är en tantblomma. Du är ju inte sån. Såna får du inte ha!
-Jo! Jag är ju tant och gillar begonian. Så det så. ;)


I början av året gjorde jag ett begoniajobb. Inhyrd av en kordinator. Min del i arbetet var blomsterinköp och medhjälp till utsmyckning. Tog ut alla sätten och fyllde bilen med röd begonia.  Rena rama tantbilen. Vet inte hur många lådor det var. Närmare 30 lådor med 6 i varje. Många var det iallafall och de fick nästan plats, fick ha de sista i knät. Hur fint som helst när jag blickade bakåt i backspegeln. Ett rött begoniahav. Mitt jobb är himmelriket.


Varmt rött och tyll var temat.


Exotiskt praktfullt tantigt motsvenskt tantigt i skönt rött. Jobbet gick hem.

 En röd tantbegonia blev över  och gick hem till mitt fönster.

Avslutar som Svd:s svenska Tant Jenny: Så det är bara att sitta still i båten, förr eller senare blir man modern igen.Vänligen Tant Sanna

Foto Iphone Sanna

2 kommentarer:

 1. Intressanta iakttagelser.
  Jag googlade på blomtant och blomstertant, men det verkar inte finnas några sådana. Däremot finns det blomsterdamer eller rättare sagt Blomsterdamene i Hamar.
  Kvällshälsningar från en blom-tant/dam/kvinna till en annan.

  SvaraRadera
 2. :) :) :)

  Blomsterdamene låter härligt friskt norskt.
  Rosor på kinden och solsken i blick. Blomsterdam låter sweet.

  Go tur Margareta.;)

  SvaraRadera