fredag 28 oktober 2011

Stora Barriärrevet i virkat

Bild och artikel här 
“It is a community art work,
 but it relates to the major ecological issues of our time.”

Marget Wertheim är författare och vetenskapsjournalist, född i Brisbane och bor i USA. Jag snubblade över hennes härliga föreläsning om ett skulpturellt virkat världsprojekt som hon och hennes tvillingsyster startade. Crochet Reef. Projektet var en repons på den globala uppvärmningen och ett sätt att få människor världen över att tänka till. 

Bakgrund och bild här

Virkat korallrev.  Stora Barriärrevet virkat på land med bidrag från hundratals virkande i världen. Imponerande."Why crochet? Organisms in coral reefs have a particular frilly
crenulated structure, know as hyperbolic geometry...
and the only way mathematicians know how to model this
structure is through crochet. This is a fact." Happy Healty Balance

Virkat som vetenskap. Virkat på hög matematisk nivå. Gäller att jobba med arbetsminnet. Vänster hjärnhalva får lite fredagsgymanstik.

"Puh såg på sina två tassar. Han visste, att en av dem var den högra, och han visste, att när man hade beslutat sig för vilken som var den högra, så var den andra den vänstra, men han kunde aldrig komma ihåg, hur man skulle börja."

Börja med att lyssna på Margrets föreläsning hos en av mina favoritbloggar "Dutchbaby" när du väl är där passa på att titta på det här. Sedan kanske du vet vad som är vad. Annars gör det inget. Man kan ju använda båda tassarna samtidigt.2 kommentarer:

  1. Tror jag behöver ta ledigt. Hur ska jag annars hinna titta igenom allt inspirerande vackert du letar fram.
    Tack för gratiskurser i inspiration via cyberrymden.

    SvaraRadera
  2. Visst vore det skönt att ligga i soffan och inspireras av alla dessa människor som förmedlar sin passion. Härligt att du känner dig inspirerad. Blir så glad över din fina tillrop. :)

    SvaraRadera