lördag 3 september 2011

Sissinghurst Garden


"25 engelska trädgårdar" av Ulla Hårde hittade jag bland alla böcker. Nya och gamla i en skön blandning. Det är lite mysigt att botanisera i sommarparadisets hyllor. Bläddra i böcker är skön terapi. Bilder, text, sidor, historia, saga är stimulerande.

Sissinghurst Garden. Dit vill jag åka.


En av Englands mest berömda trädgårdar som skapats av Vita Stackville-West och hennes man Harold Nicolson. Förhållandet var fritt. Vita älskade kvinnor, Harold män. Vita hade ett förhållande med Virginia Wolf. Virginia skrev om Vita. Vita och Harold köpte Sissinghurst på 30-talet. Harold var inspirerad av den italienska renässansen. Raka häckar, lindalleér. Vita föll för rosor. Väldoftande och gammeldags skulle de vara. Med anor från Shakespeares tid.
Historiska rosor. Gillar det!


Vita skrev om deras trädgård och hur den växte fram i "The Observer". Trädgårdsfantaster fick upp ögonen för deras enastående trädgård. Inspirerande romantiskt måste det vara på Sissinghurst. Trädgårdsrum av rosor, kryddor, fruktträd, hassel. Dessutom planterade Vita en helt vit del med rosor, klematis, agapanthus, primula, anemoner, camelior i vitaste vit. En skimrande skymningsrabatt à la Vita skulle jag vilja ha.


Många fina trädgårdar att besöka i England. 25 stycken åtminstone. Boken är en inspirerande reseguide.


-Sanna

1 kommentar:

  1. Hej och tack för att du tittade in hos mig :)
    ...vilken fin hälsning du lämnade!

    Kram från Australien♥

    ... gillar också engelska trädgårdar, speciellt lummiga och uppvuxna - helst runt nån liten cottage. Nice.

    SvaraRadera